Безобразие! Потвърдиха, че ядем различна храна с европейците под една и съща марка

Има разлика в съдържанието и в цените на храните, продавани у нас и в Европа.

Това обяви пред Нова телевизия д-р Любомир Кунински от Българската агенция за безопасност на храните.

Разлика има и в цените, допълни експертът от БАБХ.

Припомняме, преди около месец от БАБХ започна проверка на 31 хранителни продукта от 5 групи, закупени в България и в Германия, за да установи дали съответстват като съдържание и като етикет. Проверените групи храни са шоколад, безалкохолни, местни, млечни и детски храни.

Има разлика в продуктите, които се консумират на европейския и на българския пазар, каза Кунински. Сравнителното изследване е от идентични продукти и марки. Още при етикирането едни и същи храни са с различни етикети – в 7 продукта има разминаване, каза представителят на БАБХ.

Изводите от проверката ще бъдат докладвани на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Очаква се от МЗХГ да уведомят еврокомисаря по защита на потребителите. Освен в България, подобни сравнителни проверки има и в други страни европейски страни, каза д-р Кунински.

Той приведе следните примери – безалкохолна газирана напитка в Германия е със захар и това е обявено на етикета. В България е с фруктозо-глюкозен сироп. Относно натуралните сокове – в Германия е 100% сок от плодове, у нас – не е изцяло плодов. Под една и съща марка на храната тя е с различно съдържание, каза представителят на БАБХ.

В детските храни също има разминаване. При едно от пюретата разликата е в протеините – 1,5% на 100 г продукт в Германия и 1% в 100 г продукт у нас. Храните са безопасни, те са коректно етикетирани, въпросът е защо има тази разлика, запита реторично представителят на БАБХ.

Подобни разминавания има и при местните продукти. Изследвани са 6 вида – 1 шунка, 1 консерва и няколко вида колбаси. Специалистите първо са изследвани дали продуктът е от същото месо. Проверката е установила, че няма влагане на друг тип месо. Изследвани са и за соев протеин. Има разлики във физико-химичните изследвания, заяви д-р Кунински.

Проверено е и водното съдържание, белтъците, мазнините и т.н. В един от местните продукти колбас водното съдържание е с 3,2% по-високо от германското. Едва ли става дума за напомпване с вода, този продукт вероятно не е достатъчно изсъхнал, смята експертът от БАБХ.

Съдържанието на мазнини в българските продукти е с 1,2 % по-малко. Има разлика в съдържанието на сол – у нас то е с 0,12 повече от европейския продукт.

При проверката на шоколад е гледан външния вид, разрезната повърхност, цвета. Проверката е установила различие в един и същ вид сирене. Проверката е наблегнала на вида, вкуса, разрезната повърхност. Немския аналог е бил по-бял.

Източник: news.bg