Държавата ще дава стипендии на ромчета – по 30 евро за успех 3,50

Правителството дискриминира българите, като реши да дава стипендии само на ромски ученици. Това ядоса родители от Добрич, които се обявиха абсолютно против тази дискриминационна идея и подготвят жалба, която ще внесат следващата седмица.

Както вече писахме циганчетата ще получават стипендии, за да завършат средно образование, което от своя страна дискриминира българчетата и другите етноси в страната. По конкретно ромските ученици ще получават по 30 евро месечно за успех над 3,50.

Това е пълен абсурд, коментират родители в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Те настояват за равен старт и равни критерии за всички ученици в училище и обявиха, че са готови на протестни действия.

Самата програма е за 1200 стипендии, като ромските ученици, които ще ги получат са 700. Това обясни Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

От нейните думи се възмутиха още повече родителите.

„За каква интеграция говорим, българските стипендии са в левове, по 35 лева и се дават за успех над 5,50“, обясниха възмутените майки.

Правителството на България за пореден път ни разделя на българи и роми, категорични са родителите.

За пореден път институциите в България ни разделят на българи и роми, посочват родителите.

Мануела Радева поясни откъде идват средствата за ромските стипендии.

„Средствата за този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40% идват от Министерството на образованието и науката“, поясни Мануела Радева.

Тя уточни, че стипендиите ще се дават на ромски ученици, които са завършили 8-ми клас и са 9-ти, 10-ти, 11-и или 12-и клас, като целта ще бъде да се стимулира повишаването на успеха на ромските ученици.