ГЕРБ с коварен план за дискредитирането на Румен Радев

Преди няколко дена мозъците на ГЕРБ задействаха коварен план, който цели да дискредитира бъдещия президент Румен Радев, както и да обърне протесния вот срещу БСП, а може би и Патриотичния фронт.

Цветан Цветанов изведнъж се сложи в един отбор с шоумена Слави Трифонов и започна да милее за референдума му, понеже там били гласували 2,5 млн. българи.

„Ние предлагаме това, което над 2,5 милиона българи дадоха знак. Искат мажоритарна система, ще я имат. Вярвам в тези граждани и решението им“.

Това заяви днес Цветан Цветанов, но каква е всъщност неговата цел.

В четвъртък по неговите думи ще се внесе в Народното събрание проектозакон на ГЕРБ за мажоритарно гласуване, което го изисквали 2,5 млн. души и в това е прав. Обаче за времето, с което разполага този парламент е твърде ограничено и не е възможно да се приема закон, който променя избирателната система в страната. Експертите дори са на мнение, че такъв закон би отнел около година, докато бъде приет.

Тогава какво цели Цветан Цветанов и ГЕРБ?

Първо те изискват от бъдещия президент Румен Радев да удължи живота на 43-то Народно събрание, за да може да бъде приет закона за мажоритарното гласуване. Спрямо конституцията няма изрични срокове, в които новоизбраният президент да разпусне парламента. Той обаче се задължава да назначи служебно правителство в „разумен срок“, което значи, че не може за дълго да удължава живота на настоящия парламент.

Второ. Вкарвайки Румен Радев в такава патова ситуация, ГЕРБ ще пробват да извлекът голям политически дивидент. Ще се получи ситуация, при която ще наблюдаваме симбиоза между ГЕРБ и Слави Трифонов, където ще се разиграва театрален спектакъл за пред феновете на референдума. Те са все пак 2,5 млн. души и от ГЕРБ се облизват за тях. Веднага ГЕРБ ще започнат да играят „добрите“, които чуват и искат да реализират исканията на народа, и ще почнат да петнят Румен Радев и останалите партии, че са „лошите“, които пречели.

При евентуалното неприемане на проектозакона на ГЕРБ за мажоритарния вот в това Народно събрание, ще последва бясна предизборна кампания, в която от партията на Бойко Борисов ще се представят за месиите на народа. Гласувалите за референдума на Слави Трифонов ще последват по всяка вероятност ГЕРБ, защото те искат да им бъдат приети точките от него, а от бойковата партия им го предлагат безусловно.

За момента ГЕРБ си изиграват доста добре ходовете и съществува вероятност да яхнат юздите на протесния вот, използвайки го в своя полза.