Цветанов моли Радев да удължи живота на парламента с две седмици

Цветан Цветанов моли президентът Румен Радев да удължи с две седмици живота на парламента. По неговите думи на ГЕРБ им трябват не повече от две седмици, за да се съобразят с референдума на шоумена Слави Трифонов и да приемат мажоритарното гласуване.

Това казва в интервю за „24 часа“ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов каза, че в четвъртък внасят от ГЕРБ проектозакон, съобразен изцяло с референдума, а другата седмица се свиква извънредно заседание на комисията и проектът се внася в парламентарна зала. Председателят на ПГ на ГЕРБ допълни, че това нямало да отнеме повече от две седмици.

Според Цветанов новоизбраният президент ще трябва да докаже, че се интересува от вота на над 2 500 000 избиратели, така както всички са се съобразили с 2 000 000 души, избрали държавния глава.

Той категорично отхвърли идеята на БСП за 50% мажоритарен вот по германския модел, като се оправда, че 2 500 000 български граждани са казали, че искат 100% мажоритарен вот. Всичко различно от вота на българските граждани, ще се тълкува за опит на депутатите да се съхранят, е на мнение той.

Цветан Цветанов заплаши, че ако предстоящите парламентарни избори се проведат със сегашната изборна система, то те ще бъдат отхвърлени, като нелегитимни. Въпросите от референдума са били много ясни и българските граждани са подкрепили промяната в управлението на страната, е убеден Цветанов.