В Испания се задава война: 38 души са ранени след сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния

Полицията задържа протестиращи в Барселона. Според в. „Периодико“, полицията използвала гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите. „Европа Прес“ предаде, че възрастна жена е била ранена, когато полицията нахлу в избирателна секция в Херона, където трябваше да гласува каталунският премиер Карлес Пучдемон.

От информацията не става ясно дали нараняванията са причинени от силите на реда.

Най-малко 38 души пострадаха при полицейската акция в Каталуния, съобщи Министерството на здравеопазването на региона в Туитър. От информацията става ясно, че по-голямата част от ранените са получили леки травми. По-рано „Европа Прес“ предаде, че възрастна жена е била ранена, когато полицията нахлу в избирателна секция в Херона, където трябваше да гласува каталунският премиер Карлес Пучдемон.

От информацията не става ясно дали нараняванията са причинени от силите на реда. Испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми, за да ги разпръсне. Властите в Каталуния поискаха незабавната оставка на представителя на испанското правителство в региона Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии.

На пресконференция в Барселона говорителят на местното правителство Жорди Турул каза: „Можем само да поискаме оставката му, защото той е пряко отговорен за държавната репресия срещу Каталуния“. Полицаи конфискуват материали, свързани с референдума, в цялата област. Има и затворени избирателни секции. Вътрешното министерство на Испания предупреди, че силите на реда разгръщат присъствието си в сепаратисткия регион.

Кметът на Барселона Ада Колау призова испанския премиер Мариано Рахой да подаде оставка и поиска полицията да спре да използва насилие срещу гласоподавателите. „Полицейските действия срещу мирното население трябва да спрат“, писа в социалната мрежа Twitter Колау.

Испанските вестници предадоха, че полицията използва гумени куршуми срещу желаещите да гласуват в Каталуния, а властите задържат протестиращи. Служителите на реда с каски и щитове използваха чук, за да счупят стъклото на входната врата и да пробият в спортния център „Sant Julia de Ramis“ близо до град Херона, в който бе предвидена избирателна секция и там трябваше да гласува каталунският премиер.

Хиляди каталунци започнаха да се редят тази сутрин на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции за днешния референдум за независимост на Каталуния, който бе забранен от испанските власти. Много активисти прекараха тази и миналите нощи пред изборните секции ,включително и завардиха входовете с автомобили и селскостопанска техника, за да попречат на властите да разтурят изборните секции.

Има включително и съдебната заповед гражданите на Каталуния да напуснат помещенията, след като Конституционният съд в Мадрид отмени референдума. Испанското правителство твърдо стои зад позицията си, че референдумът е незаконен. Хиляди полицаи бяха изпратени от цяла Испания, за да не позволят произвеждането на референдума.

Регионалните сепаратистки лидери обаче се заканиха да го организират въпреки това и призоваха имащите право на глас 5,3 милиона избиратели да гласуват. С постове в социалните мрежи те призовават каталунците да оказват мирна съпротива на властите, но да дадат своя глас. Гласуването започна от 9 ч. сутринта, местно време и ще продължи до 20 ч.

Местните власти предвиждат висока избирателна активност.

Право на глас в региона с близо 7,5 милиона население имат повече от 5,3 милиона души. Каталунските власти обещаха в деня да на вода да бъдат отворени около 2 300 избирателни секции. За провеждането на това гласуване, в началото на септември парламентът на автономията одобри два закона.

Първият създава правната основа за провеждане на плебисцит, а вторият урежда излизането на Каталуния от състава на Испания. Централното правителство се позовава на конституцията и казва, че част от населението на Испания, т.е. каталунците, не могат да определят бъдещето на цялата страна. Основният закон на държавата отбелязва, че референдум се назначава от краля по предложение на председателя на Народното събрание, предварително одобрен от Конгреса на депутатите. Отделна автономна общност не може да проведе валиден плебисцит без споразумение с Мадрид.

Източник: Епицентър.бг