1,5 млн. българи живеят с по-малко пари от границата на бедността у нас от 308,17 лв.

23% от населението или повече от 1,5 млн. българи живеят с по-малко пари от официалната граница на бедността у нас от 308,17 лв.

Най-тревожното е, че за година нови 75 000 души у нас са влезли в групата на ултра бедните.

Евростат сочи, че от 2012 г. има трайна тенденция на увеличаване на броя на бедстващите у нас.

Скок има и при работещите бедни – с цели 4% за година, като общият им брой достига тревожните 11,6%, което е повече от населението на градове като Бургас или Варна. 5 на сто от работещите бедни пък са висшисти.

Най-закъсали са в Сливен, където процентът бедни е над 30 на сто, както и в ромския етнос с близо 80% мизерстващи, докато при българите процентът е 16%.

Точно 50% от заплатите над 1000 лв., малко под статистическата средна за страната, се плащат в София. До тази кота обаче не достигат възнагражданията на 80% от работещите българи. В столицата мизерстващи са всички, които живеят с по-малко от 473 лв. За сравнение, в Област Видин границата на бедността е над 2 пъти по-ниска: 194 лв.

Въпреки че мъжете получават средно по-високи заплати и пенсии, има десет области, в които делът на бедните мъже е по-голям от този на бедните жени. Това са Ловеч, Велико Търново, Монтана, Габрово, Благоевград, Добрич, Силистра, Перник, Видин и Враца.

Малко повече от една трета от хората изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището. 39.2% се ограничават при отоплението, за да пестят. 34,5% не си позволяват месо. Най-голям е делът на българите, които твърдят, че не могат да си позволят една седмица почивка извън дома – над 56 на сто.

Източник: 19min.bg