10 години затвор за Светослав Стойков, а ако беше в България – щеше да му се размине

Българинът от ромски произход, който ритна безпричинно 26-годишна германка по стълбите на берлинското метро, може да бъде осъден на от 5 до 10 години затвор, заради действията си.

Това съобщиха по Нова телевизия.

Светослав Стойков е задържан в събота на централната автогара в Берлин, като той се е връщал от Южна Франция. Той не е оказал никаква съпротива при задържането му и е бил моментално предаден на криминалната полиция.

Очакванията са, че още днес (неделя) ще му бъдат повдигнати обвинения, като те няма да са само за нанасяне на телесна повреда, но и за опит за убийство. Това е заявил в съботната вечер говорителят на прокуратурата в Берлин Мартин Щелтнер.

Въпросът обаче остава, какво би станало ако Светослав Стойков беше ритнал безпричинно българско момиче. В България такова поведение се възприема, като нормално и почти не му се обръща внимание. Циганският тормоз е част от ежедневието на много българи, а полицията и прокуратурата стоят с кръстени ръце. Повечето цигански престъпления в страната ни остават безнаказани. Самите роми се чувстват комфортно, след като за закриляни от редица НПО-та, като Българския хелзинкски комитет.