17 партии се обединяват в коалиция срещу ГЕРБ

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори.

Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП „Ние, Гражданите“ Светозар Съев, съобщава „Евроком“.

На срещата е станало ясно, че обединяващото между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в националните протести в страната през лятото и есента.

Участниците в срещата посочиха шест основни теми, около които могат да изградят обща политическа платформа и гражданско обединение.

Сред тях са отхвърлянето на модела на управление, корупционните схеми и практики на ГЕРБ, както и на останалите представители на статуквото; поствяне на интересите на българските граждани и интересите на българската държава са преди всички останали.

На срещта беше откроена и необходимостта от завръщането на ЕС към статута му на обединение на нации, а не превръщането му в съюз на транснационалните корпорации, т.е. Европа на нациите, а не Европа на корпорациите“.

Съхраняването на традиционните български ценности и противопоставяне на „джендър“ идеологията и „Истанбулската конвенция“ е друга от важните теми, както и приемането като основателни на критиките на президента към управленския модел на ГЕРБ и управляващото мнозинство.