200 души на протест пред прокуратурата в Айтос заради пребит от роми

Около 200 души се очаква да се съберат на протест пред прокуратурата в Айтос заради сбиване в айтоското село Мъглен.

Боят е станал на 15 септември между българи и роми.

Кметът забрани протеста, но от Организацията за защита на българските граждани обявиха, че ще протестират въпреки забраната.

Клипът от побоя взриви социалните мрежи.

„Протестът е организиран да подкрепим Илиян Мавров, който на 15 септември беше пребит от цигани в айтоското село Мъглен, циганите много бързо бяха освободени, беше им повдигнато обвинение за лека телесна повреда“, обясни Стефан Петров, лидер на Организацията за защита на българските граждани.

Сбиването в кравефермата се оказа заради отвличане – един млад човек е продаван като крепостен селянин за работна ръка. Николай Иванов е израснал без родители и е отгледан във фермата в Мъглен. Негова колежка го подмамва с обещания за истинско семейство и работа в друга ферма. Двамата заминават да работят заедно в ямболското село Воден. Там обаче не е нито семейството, за което мечтае, нито очакваната работа.

Николай твърди, че въпросната колежка получила три хиляди лева от фермерите във Воден, за да продаде труда му като роб. Той обаче бяга и се връща при хората, които са го отгледали. Новият му работодател идва за него. И така се е стигнало до кадрите с боя. „Насила искат да ме вземат да работя пак без пари там“, обясни Николай.

Дошлите си поискали парите, които наплатили на жената за него, а шефът на Николай се намесва, иска да го защити. „Той каза: Добре, момчета, ще извикаме полиция, ще се разберем и тогава вече това момче Илиян изкара и стреля по брат му с електрошоков пистолет“, заяви Кирил Василев, участник в сбиването. Мъжът губи съзнание и така започва боят. Пострадалият Илиян отказа да разкаже за боя и за модерното робство.

Източник: КРОСС