2018-а бе трагична за българите! Ние сме държава на дъното, а ни казват, че сме №1 и че всичко е наред

Увеличаване на популизма, нарастващо безпокойство, свързано с климата, Брекзит, „жълти жилетки“ във Франция, с това беше белязана 2018 г.

Сред хубавите вести оптимистите посочват новогодишната реч на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, след като в края на 2017-а Корейският полуостров бе под заплахата от ядрен апокалипсис.

Едва 22% от българите са оптимисти, че 2019 г. ще бъде по-добра от отминаващата година. Това показва проучване на „Галъп интернешъл“, проведено в периода между октомври и декември 2018 г.

Политологът д-р Калоян Методиев определи днес пред БНР като „трагична за нас, българите“, отиващата си 2018 г.

„Така започна и така свършва. Мисля, че данните, които излязоха вчера са достатъчно показателни в подкрепа на моето твърдение, тоест оценката за управлението беше дадена от демографията – 40 хиляди новородени има тази година, което е исторически рекорд и можем да направим извода, че това е едно управление на смъртта. Не е имало падане под такъв минимум“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

„Това, което се случва с децата, семейството, е огледало на всичко, което с е случва като качество на живот, като перспективи, като икономически положение, като качество на въздуха“, каза той по телефона от Австрия.

„Докато в Европа се говори за общество без пластмаси, в България хората дишат рак от изгаряне на твърди отпадъци – проблем, който е решен на европейско ниво през 60-те години (на XX век)“, добави Калоян Методиев.

Според политолога това е резултатът от неработещ модел в управлението, концентрирано около ГЕРБ в последните години. Той смята, че в момент в опозиция е БСП в лицето на Корнелия Нинова, но не и цялата партия, защото в нея има групи, които се борят за участие във властта като коалиционен партньор.

„Ако БСП беше истинска, пълнокръвна 100% алтернатива, това правителство щеше да си е отишло“, каза Калоян Методиев.

„Президентът (Румен Радев) от началото на годината до самия край пронизва с опозиционност, с алтернатива. И то по теми, които предизвикват адмирации, по теми, които в България са избутани на заден план, като свобода, демокрация“, посочи той.

И добави: „Много ми е обидно, защото в съседна Сърбия 70 хиляди души протестират за демокрация и свобода, докато в България нашият анализ – на социолози и политолози, почива на това как ще се вдигнат цените и как ще рефлектира това върху протестността на българина. Т.е. при нас, за съжаление, в момента са се свели нещата до чисто икономически и битови мотиви за участие в политиката“.

Според Калоян Методиев даже опозиционността на президента е малко.

„Още трябва… Ние сме държава на дъното, какво има да се губи… Ти си последният ученик в класа. И да ти казват, че си №1 и че всичко е наред… или родителите ти нещо не са добре или нещо друго не е наред.

След като си последен – на 27-28 място в ЕС, след като имаш такива демографски показатели, социални и икономически и други, като свобода на словото – няма индикатор, по който да не с изпаднал, значи имаш нужда от радикална промяна. И всичко, което разтърсва системата е добре дошло и полезно“, каза той.

Източник: Епицентър.бг