24 часа в ареста за дрогиран с пистолет на пътя и над 5000 часа за Иванчева и Петрова

Бургазлия хулигански се опитал да избута с колата си друга кола от пътя.

Като не успял, насочил пищова към дамата зад волана в съседния автомобил, отворил прозореца и на ”литературен” български обяснил с подобаващи децибели какво ще направи с нея и мъжът до нея.

Полицията този път си свършила работата и задържала джигита, който раздавал правосъдия направо на шосето. Оказало се, че пищовът бил газов, а екшън героят под влияние на наркотични вещества. Това установила проверката, според изявление на бургаската полиция.

Някой сигурно ще каже: Помайтапил се човекът, чудо голямо. И вярно, случката се разиграла навръх Коледа, що да не я минем за празнична задявка. Така де, Христос се е родил, айде да гледаме напред и нависоко…

Възникват обаче съвсем логични въпроси.

Какво щеше да стане, ако мъжът беше успял да избута колата на дамата и нейния спътник?

Дали щяха да са живи или да лежат в реанимацията, ако имаха късмет?

А как щеше да завърши „бързи и яростни“ до село Маринка, ако пистолетът на яростния не беше газов?

Знаем от полицията, че кирбитлията е задържан за 24 часа и след това пуснат по живо по здраво. Добре де, но нали същата полиция съобщава, че той е с криминални прояви. Тогава кой му е разрешил да притежава пистолет, па макар и газов? Нали и това късоцевно оръжие се регистрира? Освен това да се преправи газов пищов на боен е фасулска работа. И още: ако този гражданин в следващите дни реши да се надруса отново, знаем ли какво ще му хрумне? Може да потърси отмъщение към жената и мъжът, които са го натопили пред ченгетата. А може и други да го ядосат с нещо. Очевидно някой прокурор обаче е преценил, че това са дреболии.

В същото време едни други прокурори и съдии – тези от специализираните органи, от април до края на декември държаха в ареста кметицата и зам.-кметицата на „Младост“, защото ако били под домашен арест, например, можело да извършат нови престъпления, да укрият документи или да повлияят евентуално на свидетели. Иванчева и Петрова не употребяват амфетамини. Не са криминално проявени. Нито е доказано, че са искали и получили подкуп. Това засега е само твърдение, фигуриращо в обвинението срещу тях. За бургазлията с пищова обаче е доказано, че е употребил амфетамини, както и че е заплашвал с оръжие други хора. Той е лежал 24 часа, а двете жени – осем месеца.

Сигурно не бива да се съпоставят двете деяние – евентуално взет подкуп и реално заплашване с изблъскване от пътя и размахан пистолет (потърпевшите не са знаели, че е газов), което си е заплаха за убийство.

Г-н Цацаров и заместникът му г-н Гешев са в друга лига, както е модно да се казва напоследък, и едва ли дори са чули за случката край Бургас. За тях е по-важно какво ще реши Специализирания апелативен съд за Иванчева и Петрова след няколко дни. Дали ще ги върне в ареста или ще ги остави под домашен арест. Българите обаче, които и по празници надават ухо за новините, няма как да не направят сравнение между двата епизода. И съответните изводи. И ако доверието в държавното обвинение се движи в последно време между 6 и 8 процента, колко ли ще бъде след такова „свободно“ прилагане на закона?

Дарина Николова, Фрог нюз