27-те страдания, които ни докара политическата сган за 27 години на преход

Европейска България 21-ви век :

1. Половината българи живеят в бедност, останалата част в мизерия и една малка част в разкош.

2. Един голям процент от българското население няма реализация на пазара на труда, въпреки, че построиха магистрали, за да може хората да се придвижват и повишават благосъстоянието си.

3. Най – тъжното е,че работещите българи са бедни, някои работят на две и три места, и са съгласни да не бъдат осигурявани, просто да получават някакви дребни пари, поне за храната и цигарите.

4. През 2013 г народа,масово ужилен от високите сметки за ток подскача и крещя пред камерите, но нищо не се промени, и днес цената на електроенергията е скъпа.

5. Пенсионерите, със 70 евро пенсия, с които трябва да живеят цял месец не са застрашени от социално изключване, те просто са изключени от държавата.

6. Пълно несъответствие между квалификация на търсещите работа и нуждите на пазара на труда, затова 27 години държавата тъпче на едно място и няма икономически и финансов цъфтеж. Простаци с диплома на ръководни постове. Управленски кадри с фалшиви дипломи.

7. Месечните доходи на домакинствата едва покриват основните ,необходими на всяко семейство нужди; голям брой семейства изостават в плащането на сметки за отопление,вода,ток,а лихвите не чакат никого, те си растат, сумата набъбва и следва призовка за съд. Някои абонати не получават призовка, просто уведомление,че са осъдени и към дължимата сума е прибавена и сумата за делото – около 300 лв. Една прекрасна утрин, българинът се събужда осъден,без да е чул и разбрал.

8. Неосигурените българи се изхвърлят пред тротоарите на болниците като мръсни котки,където умират от спукана язва или друг медицински  животозастрашаващ проблем; други с инсулт ги разхождат от болница до болница, докато смъртта настъпи и облекчи страданията; на трети им взимат и пари под масата,защото, освен че са болни, са и здравноосигурени.

9. Онкоболните пациенти не само са лишени от лекарства и безплатно лечение, каквото им оказват в други държави, но в същото време са наредени на опашка,където полуживи, с обезумял от мъка и изтощение поглед чакат търпеливо да им вземат пръстови отпечатъци.

10. 80 % от българските лекари са се превърнали в търговци  на души и човешки животи, операционните зали в кочини, пълни със зарази и инфекции; престоят в болница е чиста игра на руска рулетка и ако излезеш жив, значи си късметлия.

11. За 27 години преход, Министерство на образованието положи всички усилия и успя да изкорени интереса на децата към учебния процес; най-сетне постигна пълна победа;

– учениците  масово бягат от клас,нямат стимул да учат,

– за сметка на това – има претоварен учебен материал,никакво сбободно време за упражнение за затвърждаване на знанията;

–  в един урок са събрани около 10 урока, които се преподаваха с лекота през 80 -тте, 90-тте години и се усвояваха успешно от всички учащи;

– учебници написани на висок стил като за студенти, в същото време пълни с доста грешки и нелепи и смешни твърдения;

– особено скъпо обучение по чужд език – около 78 лв за учебник;

–  най – различни помагала от хиляди автори, знайни и незнайни, интелигентни и от тъпи нагоре;

–  работни листове, в които въпросите се повтарят през два реда,но формулирани по различен начин и дори възрастен човек би се затруднил какво да измисли, за да попълни празните полета;

–  входни нива за проверка на старите знания, чиято оценката влиза в успеха за новия срок;

–  в класовете са въведени деца с хиперактивност, с  опасно  и животозастрашаващо поведение за останалите ученици с цел социализиране; така и не успяват да се социализират,но и други деца развиват подобно поведение и проблема става по – голям; разбива се умишлено здравето на учениците и се руши възпитанието и културата, а учителите са заставени да се превръщат в звероукротители;

–  училища без парно отопление, с влага и мухъл в класните стаи (мухълът причинява рак на белия дроб);

– изхвърляне на български творби от учебниците по литература, сваляне на портретите на Ботев и Левски и пренаписване на българската история; “ Заради тебе, Дяконе , ме хулиха“.

12. Раждаемостта е стабилна и расте – вярно е, като израждате безплатно жените на бежанците и им оказвате необходимото внимание и грижи, от които сте лишили българките,много скоро очаквайте като в Германия бум на арабски бебета. Някой успя ли да преброи колко българки умряха през последните години по време на раждане от лекарска грешка и немърливост?

13. България е в челните позиции и по самоубийства, като суицидните опити на деца водят класацията. Интересно защо хората в България, при този благ и спокоен живот ,скачат от прозорците на кооперациите? Сигурно им е омръзнало от разкоша и удобствата, от безгрижните дни и обилните вечери.

14. Някои българи тракат зъби от студ и „се молят богу горещо“ зимата да бъде мека,та да дочакат пролетта, защото нямат пари за отопление; може да ги видите как се разхождат в домовете си с кожусите на гърба, как си лягат с палтата и панталоните; други се греят на парата на манджата, а тези дето хич нямат късмет умират замръзнали и затрупани със снежинки в леглата си на село,докато се взират в звездите през счупения покрив на къщурките си.

15. В България не е лесно да си жив, но се оказва по – страшно, ако си мъртвец.  Едно погребение е по – скъпо от сватба; има случаи на хора крили умрелите си роднини с дни, за да могат да вземат пенсиите им и да ги погребат; не е лесно да спиш в една стая с мъртвец,но  когато безизходицата  те принуждава.

16. Чух, че имало правителствен план за борба с бедността и подкрепа на бездомните. Сигурно още не са изпълнили плана, тъй като броят на клошарите расте всяка минута и дори българи с висше образование вече ровят по кофите за боклук. Що се отнася до бездомните, има толкова обезлюдени села и градове на България, вместо да ги заселвате с бежанци, настанете там хората, които имат нужда от дом, спонсорирайте ги, помогнете им финансово да започнат живота си отново.

17. Една държава, в която е по – лесно да отнемеш детето на едно семейство, отколкото да му помогнеш да се стабилизира финансово, не е държава, а гробище.

18. Закрийте градския транспорт и пуснете каляски; мине не мине време и цената на билета за градски транспорт скача, а качеството на услугата не помръдва, градският транспорт, особено през летния сезон застрашава живота на пътниците.

19. Мизерията убива културата; хора на изкуството се пропиват, пеят и изплакват  сивотата на живота си; в България има хора, които никога не са ходили на концерт или театър.

20. Университетите бавно загиват.

21. Осъдени престъпници за откраднат буркан туршия от мазето на съседа, глобена  с хилядарки баба, хвърляла рибарска мрежа в река, за да нахрани сакатия си син с риба; в същото време рецидивисти се разхождат по улиците, необезпокоявани от прокуратура и съд.

22. Хиляди семейства отглеждат децата си без ток, телевизор и интернет.

23. Българи масово напускат България,в търсене на препитание по света; Пустеещи села и градове.

24. Бежанската вълна вече е бедствие, не само за Европа, но и за България; България се превърна в крайна дестинация за мигранти.

25. Оградата по границата с Турция падна, граничари я подпират с колове; самите граничари пазят границите при изключително тежки  мизерни условия.

26. А когато нещата в една държава започват да стават ужасни, да се отчитат пропуски в дейността на определени органи, да се чувства несигурност, безредици и т. н. именно тогава се появяват подобни организации – граждански патрули или цивилни отряди.

27. Престъпна социална и политическа система, от нейните устави и норми се ражда тероризма, от който всички толкова се страхуваме и който всички толкова искаме да победим.

Автор: Силвия Табакова
Оригинално заглавие: С какви очи призовавате хората да гласуват