40 държави, включително и България с резолюция в ООН: Русия да изтегли незабавно армията си от Крим

За Русия ядрената война е неизбежна

Генералната асамблея на ООН „призова Руската федерация, като окупационна сила, незабавно, напълно и безусловно да изтегли военните си сили от Крим и да прекрати временната си окупация на територията на Украйна без забавяне“.

Това съобщава на сайта си световната организация. България е сред 40-те вносители, сред които са и Украйна, САЩ, Турция, пише Гласове

Участниците в 75-ата сесия на Общото събрание на ООН приеха резолюция относно проблемите „с милитаризацията на Автономна република Крим и град Севастопол, Украйна, както и на части от Черно и Азовско море“. Резолюцията беше подкрепена от 63 държави, 17 бяха против, включително Армения, Беларус, Китай, Киргизстан и Русия, други 62 се въздържаха.

Резолюцията, която е под кодовото A/75/L.38/Rev.1 не е юридически обвързваща, но се счита, че е от политическа важност. Тя е внесена от 40 държави, включително и България. Останалите са Албания, Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Украйна, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и Съединените американски щати.

С резолюцията се призовава Русия и да спре набирането на жители на Крим във въоръжените сили на РФ в нарушение на международното хуманитарно право, както и да се откаже от „милитаризацията“ на полуострова. Представителят на Украйна, който представи текста, заяви, че като окупира Крим и го превръща в преден боен пост, Руската федерация нарушава международното право и Устава на ООН, пише още в съобщението на световната организация по повод резолюцията. Нарастващото военно присъствие на Москва на полуострова представлява заплаха за мира и сигурността далеч извън Черноморския регион, добавил той. В обяснение на позиция преди гласуването представителят на Руската федерация подчерта политизирания характер на проекта. За трета година, каза той, Асамблеята се занимава с текст, внесен от Украйна, въпреки че хората от Крим вече са решили бъдещето му чрез референдум.