6 800 000 млн. българи ще могат да гласуват на изборите

Близо 6 800 000 българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори, в неделя. При нарушения в деня на вота, гражданите могат да подават сигнали до районните избирателни комисии.

Това заяви пред „Дарик“ говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, цитиран от „КРОСС“.

Той напомни, че в нощта преди изборите се сменя часовото време и че членовете на секционните избирателни комисии задължително трябва да са запознати с това.

„Изборният ден започва в 07:00 ч. сутринта и приключва в 20:00 ч. на 26 март, като в случаите, при които пред изборното помещение има все още избиратели, които не са успели да гласуват, председателят и секретарят на секцията ще установяват тяхната самоличност, ще взимат документите им и ще трябва да ги допускат да гласуват, но не по-късно от 21:00 ч.“, обясни говорителят на ЦИК.

„Хората могат да подават сигнали тогава, когато считат, че има нарушаване на изборния процес и съответно да обжалват решенията на секционната избирателна комисия, ако има отказ, за да бъдат допуснати до гласуване, пред Районната избирателна комисия, която се произнася по тези сигнали незабавно.

В случаите, в които имат съмнение, че има нарушение, което не е относимо към изборния процес само по себе си, а по отношение на евентуално извършено престъпление или други нарушения, пред всяка секция ще има поставени телефоните и контактите за връзка с дежурния районен прокурор и с дежурния в районното управление, където хората могат да подадат сигнал“, допълни Андреев.