90 души ще гладуват в подкрепа на Босия и Ренета Инджова се включи

Щафетна и ефективна гладна стачка в подкрепа на Николай Колев-Босия започват от 1 септември 90 души, основно от Родопите.

Към тях се присъединяват и шестима жители на Старозагорска област.

Гладната стачка се води от българския мюсюлманин Айдън Даил и е подкрепена от бившия служебен премиер Ренета Инджова, съобщи Дарик.

Първото и основно искане е за оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски. Инджова припомни, че сформираната комисия, която получи документите от Николай Колев, не се е произнесла.

Айдън Даил категорично подчерта, че инициативата в подкрепа на Босия няма политически гръб. „Всичко, което се случва, не може да се сложи под никаква политическа шапка. То е самоинициативно и е подбудено от вътрешната потребност на гражданското чувство. Тези 90 души са първите, но ще се получи ефекта на лавината, защото към тях ще се включат стотици“, убеден е Даил.

Първата линия в защита на Босия са хората от Родопите, обясни и Радион Попов – бивш военен разузнавач и дипломат в арабския свят и затова инициативата е наречена „Родопите в защита на Босия“. „Ние ще гладуваме толкова, че да имаме сили да ги съборим от престъпната им власт“, закани се Попов.

Сред гладуващите в Старозагорско са офицерите от резерва полк. Кунчо Кучев, бивш командир на свързочния батальон в Казанлък, Радион Попов – бивш военен разузнавач и дипломат в арабския свят и бившият шеф на ДНА – Стара Загора, инж. Неделчо Неделчев. Към тях се присъединиха бившият депутат и зам.-кмет на Казанлък Емил Караниколов и председателят на Съюз „Истина“ Йордан Маринов.

Гладната стачка е в защита на живота на Босия, който вече 77 ден гладува срещу корупцията в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и продажбата на шофьорски книжки. По думите на собственика на автошкола в Стара Загора Митко Трайков, всеки пети-шести шофьор у нас, кара с купена книжка.

В подкрепа на Николай Колев някои от гладуващите ще ходят боси.

Източник: Petel.bg