А ако Русия или Северна Корея го изтълкуват като провокация?

САЩ използваха най-голямата си неядрена бомба – за първи път, откакто тя е разработена. Ударът бе срещу ИД в Афганистан, но посланието е насочено към Русия и Северна Корея. А това е много опасна игра, пише Ф. Вайганд.

Кой само би могъл да си го помисли: точно на Велики четвъртък, в началото на Страстната седмица, именно САЩ – самозваният пазител на християнските ценности – за първи път използваха най-мощната си конвенционална бомба. Според очевидци, експлозията на „Майката на всички бомби“ в Източен Афганистан е била гигантска. Истинските мотиви за пускането на бомбата все още не са напълно ясни. Само че това, което на пръв поглед изглежда като поредната изненада, поднесена ни от Доналд Тръмп, този път може да има своето военно-политическо продължение.

Защото целта е била умишлено избрана: гигантската бомба е уцелила подземен комплекс от тунели на „Ислямска държава“ (ИД) в граничния район с Пакистан. Точно оттам тръгват и повечето кървави атентати, които разтърсват Афганистан. С други думи, американските военни едва ли ще се натъкнат на силна международна критика за избора си на оръжието, макар че използването на точно този вид бомба е на крачка от ядрения конфликт. И точно това би следвало да ни шокира. „Майката на всички бомби“ изпраща добре пресметнат сигнал за ударната мощ и решимост на американците. И този сигнал те сега изпращат на най-вече към Северна Корея и Русия.

Предупреждение към Москва и Пхенян

На Разпети петък в Москва заседава международна конференция, чиято цел е постигането на мирно решение за разтърсения от войни Афганистан. Само че за разлика от предишни подобни срещи на други места, този път не присъстват нито САЩ, нито страните от НАТО, които имат свои контингенти в Афганистан.
Предвид на застоя в преговорите, Русия изглежда се опитва да вземе инициативата в свои ръце. При това с основание, защото Афганистан е в опасна близост до нейната територия. Тъкмо това изглежда доста измъчва Вашингтон. Там сигурно смятат хвърлянето на бомбата за подходящо средство да се демонстрира – както на Москва, така и на управниците в Кабул, че САЩ не са готови да губят позициите си в Хиндукуш. В Източна Азия обаче този сигнал би могъл да се възприеме като предвестие за много по-голяма криза. САЩ вече разположиха бойни кораби край бреговете на Северна Корея, докато Пхенян заплашва с нови ядрени опити. С присъщата си лаконична реторика, Тръмп вече заяви, че САЩ ще разрешат „проблема“ със Северна Корея.

Може ли „Майката на всички бомби“ да провокира военен конфликт с ядрената сила Северна Корея? – От реакциите на някои висши американски генерали можем да съдим, че те се опасяват именно от подобно тълкуване. Точно по тази причина те сега твърдят, че мега-бомбата е само най-подходящото средство за ефикасен удар срещу ислямистката крепост. И сигурно са прави – от гледна точка на военната логика. Правителството в Кабул може да се радва на подкрепата на Вашингтон, макар че по-голямата опасност идва всъщност не от бойците на „Ислямска държава“ в Източен Афганистан, а от талибаните, които са активни почти в цялата страна.

Трябва следователно да отбележим, че и хвърлянето на мега-бомбата в никакъв случай не подклажда употребата на ядрени бойни глави като следваща стъпка. Трудно е да си го представим. Известен риск обаче съществува, защото няма стопроцентова гаранция, че летвата няма да бъде вдигната още по-високо, т.е. ако някой, който разполага с такива възможности, реши да отвърне на удара с още по-мощна бомба. Това действително може да ни изправи на ръба на апокалипсиса.

Източник „Дойче веле“