Абитуриент отиде на бала си в народна носия, която сам е проектирал и ушил

Абитуриент от старозагорската математическа гимназия „Гео Милев“ отиде на бала си в народна носия, която сам е проектирал, ушил и извезал.

Петър Славчев решил спонтанно да изглежда по-различно от съучениците си в празничната вечер. В продължение на няколко месеца разглеждал моделите, подбирал шевици и в крайна сметка съчетал два мотива от самоковския регион, които собственоръчно избродирал върху ризата.

Признава че не му било лесно, но в крайна сметка успял да се справи, като буквално до последния ден криел от приятелите си намерението, пише „Монитор“.

Междувременно започнал да взема уроци по гайда при майстора на този инструмент Красимир Панчев, двамата изсвирили няколко мелодии сред тълпата изпращачи в централния градски парк „Пети октомври“.

В тълпата бе и по-малкият му брат, който също беше накипрен с потури и салтамарка, които в детството си обличал за празници татко им.

Дългокосото момче е от години е сред редовните членове на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, има званието „именшегор Ян Барс“, умее да язди и да стреля с лък. През годините е натрупал доста отличия в национални състезания по математика, физика и информатика, но все още не е решил в коя посока ще се насочи след дипломирането в престижното старозагорско школо.

Няколко негови снимки със саморъчно ушитата му носия обходиха интернет-пространството и получиха хиляди харесвания.

Стотици негови връстници го поздравиха, мнозина изразиха завистта си, че не са се сетили и те да облекат нещо нетрадиционно за празника си.

Източник: БЛИЦ