Абсурд! Сделката с ЧЕЗ била направена по чешките закони, обяви Теменужка Петкова

Абсурд! Сделката с ЧЕЗ била направена на чешките закони!

„Българското правителство нямат никакво отношение към този процес, процедурата се провежда по чешкото законодателство, обясни министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова за продажбата на ЕРП-то, която взриви държавата.

„Смятам, че това изключва абсолютно всякакви хипотези, всякакви намеци за намеса на българската държава, на българското правителство във вземането на решението на чешката държава“, обясни Петкова.

ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава, разкри още Петкова . Това, че чешката компания е избрала определена компания, нe означава нищо. Има наши институции, които ще кажат своята дума – оттук нататък предстои одобрение от КЗК, КЕВР, КФН, успокои още министърката.

ДАНС също трябва да направи проверка на компанията, тъй като става въпрос за стратегическа инфраструктура и енергийна сигурност, допълни тя.

В четвъртък чешката компания взе окончателно решение да продаде бизнеса си у нас на българската компания „Инерком България“. Компанията се ръководи от Гинка Върбакова, която е близка до Петкова.

Върбанова е предложила около 320 млн. евро за „ЧЕЗ електроразпределение България“, „ЧЕЗ електро“, „ЧЕЗ трейд“ и малки ВЕИ активи – видинския соларен парк „Фри енерджи проджект Орешец“ и недовършената централа на биомаса в Смолянско.

Сутритна от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в спезиална декларация: „Настояваме премиерът да дойде в българския парламент и да даде отговори на въпросите – има ли правителството на България информация за тази сделка и какво е отношението му към нея? Не му завиждам и в двата случая за отворите. Ако има информация и мълчи, значи имаме, освен паралелна държава, и паралелно правителство, и паралелен министър-председател. Ако няма представа за тази сделка, това означава, че задкулисието отдавна е превзело държавата и правителството няма никакво значение за него, но по-лошо – чешкото правителство по този начин демонстрира отношение към българското и към българския министър-председател.

Вярно е, че живеем в пазарна икономика и всеки може да продава и купува активи, но не живеем в дивашка държава. Не живеем в дивашка, но може би живеем в онази паралелна държава, за която от „БСП за България“ говорим вече година и половина“.

Епицентър.БГ припомня:

През 2004 г., при управлението на правителството на Симеон Сакскорубгготски, са сключени сделки с чуждестранни инвеститори за седемте електроразпределителни дружества в страната, обединени в 3 пула:

“Електроразпределение – Варна” ЕАД и “Електроразпределение – Горна Оряховица” ЕАД са закупени от “Е.ON Energie” АG, Мюнхен, Германия. През юли 2012 г. акциите на Е.ОН бяха закупени от чешката компания „Енерго-Про“.

“Електроразпределение – Стара Загора” ЕАД и “Електроразпределение – Пловдив” ЕАД – закупени от “ЕVN” АG, Виена, Австрия.

“Електроразпределение – Столично” ЕАД, “Електроразпределение – София – Област” ЕАД и “Електроразпределение – Плевен”ЕАД – закупени от чешката компания ЧЕЗ.

По време на приватизацията на енергоразпределителните дружества през 2004 г. министър на енергетиката и енергийните ресурси е Милко Ковачев. Министър на икономиката е Лидия Шулева.

Източник: Епицентър.бг