АБВ: Патриотите искат да си продават паспортите, затова не искат Македония в ЕС

„Патриотите държат Македония да не влиза в ЕС, за да могат да продължат да продават паспортите си за европейско гражданство чрез България“.

Това заяви лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка пред журналисти.

По думите й, политиката на България спрямо Северна Македония е провал, а преименуването на 24 май – катастрофа.

От регионален лидер, България се превърна в изолирана държава, посочи Заячка и отбеляза, че спирайки преговорния процес на Македония за присъединяване към ЕС, спираме и Албания. „Разваляме си отношенията с две съседни страни на Балканите – това, ако не е провал, как иначе може да се окачестви“, добави тя, цитирана от „Актуално“

„Това са провалени отношения не само със Северна Македония, това е проваленият приоритет на председателството на България на Съвета на ЕС“, отбеляза още Заячка. „Приоритетът беше интеграцията на Западните Балкани. Две години по късно няма и помен от тази интеграция. Провалена политика“, заключи лидерът на АБВ- Младежи.

Като катастрофа и трагедия определи Заячка решението на парламента за преименуване на 24 май. Неприемливо е „институцията с най-ниско обществено доверие да преименува и пренаписва историята“, подчерта тя и припомни как стана поправката в Кодекса на труда, с която се преименува празника с пoдкрeпaтa нa дeпутaтитe oт ГEРБ, Oбeдинeни пaтриoти и ВOЛЯ. С преименуването на 24 май, те дават директно основания в Северна Македония да празнуват Ден на македонската писменост, коментира лидерът на младежката организация на АБВ.

„Това предложение беше прието от Комисията по труда и социалната политика – комисия в състав от 11 члена, които по професия са четирима лекари, трима икономисти, двама инженери и вносителят, който е без професия“, изтъкна още Заячка и ги упрекна, че са пренебрегнали експертизата на институциите, които се занимават с въпросите на българския език.

„Това е едно политическо решение, което от една страна показва, че патриотите държат Македония да не влиза в ЕС, за да могат да продължат да продават паспортите си за европейско гражданство чрез България и второ, им показва с тропането по масата как целта им е да си втвърдят електората“, обобщи Заячка.

По адрес на другите, приели и подкрепили предложението – парламентарната група на „Воля“, лидерът на младежката организация на АБВ заяви че са „патерица на ГЕРБ, която се бори за мястото на „Атака“ в кабинет „Обединени патриоти“ 2 и коментира, че при всички положения проличава ясно отстояване на партийния, но не и на националния интерес.