Адв. Хаджигенов: „Велико народно въстание“ ще има и на 10 септември. Протестът еволюира

„Отровното трио“ разпространи обръщение до посолствата на страните членки на ЕС, до посолствата на САЩ и Великобритания, както и до Представителството на ЕК в България

Следващото „велико народно въстание“ ще бъде на 10 септември, обяви пред Радио София адвокат Николай Хаджигенов, който е част от т.нар. „Отровно трио“.

Той коментира, че протестът еволюира с всеки изминал ден.

„На 2 септември щеше да е мирен, ако не бяха провокаторите на Борисов. Сега хората са по-бесни отпреди. Няколко дни преди 2 септември с ръководители на СДВР обсъждахме възможните ситуации. Предупредихме ги какво може да се случи. Единственото, което не предвидихме, бяха мащабите“, подчерта той.

По думите на адвокат Хаджигенов от първата година във властта Борисов е диктатор.

„Революцията иска жертви, свободата – също. Но се чувствам спокоен, защото съм част от хората. А и те са част от мен“, допълни адвокатът от „Отровното трио“.

Протестът на 10 септември е оповестен и в социалните мрежи като събитие „Велико народно въстание II – 10.09, четвъртък“. Информацията към него гласи“:

На 10.09, четвъртък, всички свободни българи се вдигаме отново на Велико народно въстание II пред бившия Партиен дом на Ларгото в София от 08:00. Пуснете си отпуск. Повикайте ваши приятели, близки и колеги. Важно е за всички нас!

Пародията със събраните гласове за нова Конституция е позорна за България!

Ние няма да забравим, ние няма да простим! Ние няма да забравим „кървавата сряда“. Няма да простим на политиците и на Борисов, които изцапаха ръцете си с кръв.

Нас не ни е страх!“

По-късно днес „Отровното трио“ разпространи обръщение до посолствата на страните членки на ЕС, до посолствата на САЩ и Великобритания, както и до Представителството на ЕК в България:

ОБРЪЩЕНИЕ

на трима от гражданите, протестиращи в България
ДО
ПОСОЛСТВАТА НА ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕС В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО
ПОСОЛСТВОТО НА САЩ
ДО
ПОСОЛСТВОТО НА КРАЛСТВО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
ДО
ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ
Ваши превъзходителства,
Уважаеми дами и господа,
Всекидневните мирни граждански протести в страната продължават повече от два месеца. Те са протест срещу нарушаване на основни граждански права в България, чудовищна по размерите си корупция и погазване принципите на демокрацията. Престъпното срастване на изпълнителната и съдебната власт ескалира напрежение в управлението, което предприе действия не срещу язвите, изброени по-горе, а срещу мирно протестиращите граждани, чиито брой се увеличава с всеки изминал ден. Отказът от диалог и безсилието на властта я доведоха до силово нападение срещу мирните протести на гражданите и предприемане на редица противоконституционни мерки, довели до много пребити и обгазени хора, малтретирани от полицията протестиращи и незаконни арести.
Напрежението в първата седмица на септември заплашва гражданския мир в България, което по никакъв начин не се съотнася към държава, изпълнила критериите за присъединяване към ЕС и в частност тези за стабилни институции, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Поетите ангажименти да се спазват ефективно критериите от Копенхаген са част от задълженията на България по членството й в ЕС, а именно:
– „Върховенство на закона“. Този критерий на практика е невалиден за България, тъй като съдебната система е смачкана, не се зачитат конституционни права, а прокуратурата е превърната в доминиращ и потискащ орган за цялата съдебна система и свободните граждани.
-„Пазарна икономика“. В България само верните на властта печелят обществени поръчки, основните средства от европейските фондове и сделките, които предлагат държавата и общините. Останалите биват притискани, проверявани и наказвани от властта. Създават се изкуствени монополи в различни сектори на икономиката. Премиерът на Републиката в изтекли записи говори за „размазване на физиономия“ на финансов опонент, който не се подчинява на волята му. Подобни стъпки има и към бизнесмени, участващи в свободните граждански протести.
-„Стабилна демокрация“. У нас не можем да говорим за такава при масово купуване на гласове и фалшифициране на избори, уволнения по политически причини, потъпкване свободата на словото, пренебрегване разделението на властите и смачкване на протестите.
Същите въпроси стоят и по отношение на членството на България в НАТО. Според Стратегическата концепция за защита и сигурност на страните-членки на НАТО: „Основната и трайна цел на НАТО е да защити свободата и сигурността на всичките си членове с политически и военни средства. Държавите-членки на НАТО формират уникална общност на ценности, отдадени на принципите на индивидуална свобода, демокрация, човешки права и върховенството на закона“. Това е в противоречие с фактите, изброени по-горе и със събитията, засягащи периода 01-06 септември 2020 г.:
•Над 120 незаконосъобразно арестувани протестиращи;
•Над 300 обгазени по време на протеста на 02-ри септември;
•Над 100 малтретирани от полицията граждани.
Полицията отказва пълна информация!
След бруталното насилие над мирно протестиращите граждани, институции като прокуратурата, която по презумпция би следвало да защитава правата на гражданите в Република България, мълчи безучастно, с което става част от престъпленията, които се извършват срещу българския народ. Корупцията и мафиотското управление ерозират в небивал размер системите за сигурност на страната и правят Алианса уязвим в голяма степен за проникване от чужди интереси.
Ние, като част от гражданското общество в страна-членка на Европейския съюз и НАТО, заявяваме пълната си нетърпимост към арогантното погазване на конституционните права на гражданите, основните принципи на демокрацията и европейските ценности. Наясно сме, че заради характера, статута и ангажиментите, които са Ви вменени, не можете да вразумите властта в България, но можете да предадете информацията, която Ви предоставяме, на Вашите правителства.
Декларираме, че ще продължим да протестираме мирно, като съзнателно гражданско общество, до постигане на целите ни.
С уважение:
проф. Велислав Минеков
адв. Николай Хаджигенов
Арман Бабикян

Източник: BIG5.bg