Адв. П. Славов: Извънредното положение само няма да се казва така, но пак ще е същото

Извънредното положение е на път да ни вкара в друго обществено извънредно положение.

Управляващите подготвят серия от спорни законопроекти, за да засилят контрола над нас, коментира във вечерното си шоу водещият Слави Трифонов.

За да разясни темата в шоуто гостува адвокат Петър Славов:

„Няма от какво да се притеснявате. Самият законопроект е пълен с много недоразумения. През закона за здравето се изменят още двайсетина други закона.

Има закон за нормативните актове. Би трябвало през преходни ограничителни разпоредби във въпросния закон за здравето като изменяш други закони, те да кореспондират с това, което е основния ти законопроект. А ние имаме един закон за здравето от два параграфа и разпоредби 20 страници, което е абсолютно нелогично. Там виждаме разнообразни неща – закон за културата, закон за водите, кодекс на труда, закон за акцизи, данъчни, складове, горива,… няма връзка.

Ние сега се очаква да излезем от извънредно положение и да започнем да се връщаме към нормалния начин на живот. Как се връщаме, какви компенсации ще има, пътна карта, да имат хората яснота какво ги чака. Виждаме обаче един опит понятийно да се измени извънредното положение, но да си остане същото на практика. Защото запазваш възможността на министъра да издава същите не до там умни заповеди. Личната ми прогноза ще е, че законопроектът ще стигне до Конституционния съд. Конституцията е казала как се въвежда извънредно положение и в какви ситуации. Първо има предложение на Министерски съвет или на президента, парламентът се занимава с казуса, обсъжда, приема акт и въвеждайки извънредното положение, може да ограничи права на гражданите, извън основните права на живот. Сега обаче с този закон на здравето се казва, че ще се произнася Министерски съвет.

Много зависи и от реакцията на гражданското общество. После Конституционният съд може да се самосезира. Важно е да не стоим безучастни. Важна е реакцията на гражданите. Това е възможността изпълнителната власт да изземе едни правомощия и да законодателства с актове, които ограничават граждански и конституционни права“, отбеляза гостът в студиото.

Източник: Petel.bg