Адв. Петър Николов: Внимавайте с „бързите кредити“. Зад тях стоят бившите групировки и това е нов начин за рекет

Напоследък се натъквам на много случаи в които сте изтеглили от така наречените бързи кредити, плащали сте си вноските и когато искате да погасите предсрочно или си мислите, че сте приключили с дълга, плащайки последната вноска, се оказва, че сте длъжници за суми, които вече сте платили.

От разказите на пострадалите установявам, че са плащали вноските си „на ръка“, в кеш, на улицата или някой минал и взел парите от вкъщи или на работното място, без да издаде бележка.

Накрая тези пари не се отчитат и ви остават в дълг, за който сте осъдени и последствията са ужасяващи. Хем сте изплатили дълга с огромна лихва, обикновено тя е 40-50%, хем сега отново дължите, с лихва, а към сумата се прибявят държавните такси, таксите към ЧСИ, съдебните разноски на кредитора и дългът става непосилен, неизплатим, животът ви се превръща в ад. Подложени сте на тормоз в семейството, на работа, от събирачи на вземания, търсят ви съдебни изпълнители.

Моят съвет към клиентите е винаги когато става дума за пари е да ги дават срещу документ(разписка, договор, вносна бележка), от която да е видно кога, къде и какво са платили и на какво основание. Защото иначе, някой друг си прибира парите или кредиторът нарочно не ви отчита всички платени вноски, за да ви превърне в негов роб до живот.

Няма да задълбавам темата, че зад имената на разните му …Кредит, стоят бившите групировки и това явно е нов начин за рекет, по един или друг начин изглеждащ законен, но от вас се иска просто да мислите и да бъдете внимателни, когато става дума за вашите пари и имоти и да търсите съветите на специалист адвокат, който да ви помогне при решаването на подобни сложни въпроси.

Адвокат Петър Николов, Фейсбук