Адвокат Марковски: Обвиненията срещу кмета на Младост са несъстоятелни, защото нямат доказателства, които да ги подкрепят

Обвиненията срещу кмета на Община „Младост“ Десислава Иванчева са несъстоятелни, защото нямат доказателства, които да ги подкрепят.

Те са две обвинения.

На 13.04.2018 година, че г-жа Иванчева е поискала 500 000 евро от г-н Ваклинов (бел.ред. бизнесменът, който твърди, че е рекетиран от кмета). За това нещо в постановлението за привличане е записано, че тя е била на същата дата в Ринг Мол в София, където е поискала тези пари. Това категорично не отговаря на истината“, това заяви ексклузивно пред БЛИЦ адвокат Марин Марковски – защитник на кмета на Община „Младост“ Десислава Иванчева, която беше задържана в центъра на София точно преди седмица и обвинена във взимане на подкуп.

„Няма нито едно доказателство, че на тази дата тя е била там и се е срещнала с Ваклинов. Даже в неговите показания не съществува съобщаването на такъв факт. Той казва: Единствената ми среща с нея беше в нейния кабинет и тя се държа много хладно, резервирано, само дето не ме изгони. Следователно няма такава среща, която прокуратурата е записала. Вярно е, че Ваклинов казва, че са му искани тези пари, но той го разказва това, като обвързва Петко Дюлгеров (бел.ред. бившият кмет на Община „Младост“, който е сочен за посредник при подкупа), зам.-кметицата и т.н., която пък не се знае дали е говорила с кметицата, а пък самият Дюлгеров казва: Абе аз за никакви пари не съм разговарял. Това всъщност отприщи цялата буря в Републиката по първото обвинение. По него текстът по, който обвиняват не може да бъде затвор от 10 до 30 години“, изтъкна юристът.

Той говори и за второто обвинение срещу Иванчева, че е взела 70 000 евро.

„Тези пари са намерени действително в колата й. В този ден тя е имала среща с Дюлгеров и след това той се е качил в колата й и по пътя са го оставили. Парите са намерени в една кашонче зад задната седалка. По пръстите й няма флуоресцираща светлина. Тя казва: Аз не знам кой е подхвърлил тези пари. Сещам се защо са подхвърлени, но не мога да докажа кои точно са инициаторите на този компромат. Тя твърди, че не е пипала парите, не й светят пръстите, така че доказателствата само приказите на Дюлгеров, че ги е оставил, защото са за нея, няма нищо друго. Това е цялата структура на обвиненията, зад тези 3-4 доказателства се крие целия прокурорски актив. Останалото са празни приказки“, посочи адвокат Марковски.

По отношение на факта, че той е защитник едновременно на премиера Бойко Борисов и на обвинена в корупция кметица, а защитаваше правата и на тройния убиец от Гео Милев Димитър Кънчев, както и килърът на сестри Белнейски Лазар Колев, Марковски заяви: „Кметицата няма нищо общо с ГЕРБ, тя е избрана от Зелените и от самостоятелна кандидатура. Тройният убиец от Гео Милев е бил защитаван от мен преди около 10-12 години. Когато аз му бях адвокат той получи оправдателна присъда. След това той предпочете други адвокати, независимо от моя успех, и го осъдиха. Така че аз съм го защитавал само една инстанция преди 10 години. Не може да има никакви упреци, че г-н Борисов е избрал мен за негов адвокат. Освен това право на защита има всеки, защото това е белег на цивилизацията. Човекът има право на защита, защото може и да е невинен. Това че защитавам различни хора, които са извършили престъпления, не значи, че не мога да бъда адвокат и на министър-председателя. Между другото всичките дела на г-н Борисов, по които съм се явявал, съм ги спечелил и затова той ми гласува доверие.

Ако по силата на тази логика, че един адвокат, който е защитавал някой човек, който е откраднал, няма право да защитава достойните и почтени хора, какъвто е г-н Борисов, това означава, че адвокатската професия се обезсмисля.

Адвокат Марковски реши да даде и много важна информация за всички граждани. „Знам че материалите във вашата агенция са много сериозно посрещани от хора, които се интересуват от фактите, които се случват в държавата. Използвам случая да кажа: Всеки който е задържан на територията на Републиката, има право на адвокат и следва да му се обади. Във всички случай, каквито и действия да иска полицията да се извършат, той трябва да не ги направи докато не дойде неговия адвокат. Това е конституционно право, човешко право. Правото на защита е много важно, за да не се допускат грешки със съдбите и свободата на хората.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ