Адвокатът на Иванчева: Психичното ѝ здраве е критично и може да доведе до психологическа смърт

Психичното здраве на отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева е критично и то може да доведе до психологическа смърт.

Това каза адвокатът ѝ Димитър Марковски, позовавайки се на психиатри, минути след като Специализираният наказателен съд не даде ход на разпоредителното дело, предаде БГНЕС.

По делото обвиняеми са и бившият заместник на Иванчева – Биляна Петрова, и бившият районен кмет Петко Дюлгеров. Процесът не можа да започне, тъй като Иванчева и Петрова и техните адвокати не са получили навреме обвинителния акт и една от експертизите – ендокринологичната все още не е изготвена. Следващото заседание е на 13 септември.На днешното си заседание обаче, съдът реши да инициира преразглеждане на мярката на Иванчева и реши тя и Петрова да останат в София, а да не ходят в Сливенския затвор. Въпреки това адвокатът на Иванчева Димитър Марковски каза, че клиентката му лежи в ареста без доказана вина.

„Докато моята клиентка невинна е в затвора, аз не съм доволен от развоя. Аз се надявах, че прокуратурата ще прояви кураж и ще прекрати делото. Вместо това тя внесе обвинителен акт. Искам да подчертая, че психическото ѝ състояние (на Иванчева – бел. ред.) се е влошило в ареста заради стреса и лошите условия в него“, заяви Марковски. Той изказа възмущение от съдържанието на обвинителния акт и изрази недоумение как може да се изготвя такъв сериозен документ без доказателства.

„Простото подозрение не е доказателство“, отсече адвокатът на Иванчева. Няма следи по пръстите на Иванчева от този прах, беше категоричен той и уточни, че по дясната длан на отстранената кметица е имало следи, но те са в резултат на подписания протокол, каза в отговор на въпрос дали по ръцете на Иванчева има следи от белязаните пари.

Пред залата беше и строителният предприемач Александър Ваклин, който заяви, че разговорите от специалните разузнавателни средства ще покажат кой е крив и кой прав.„За първи път ми искат подкуп. Не бих дал и 200 лв. на катаджия. А разговорите с Иванчева бяха като с лош катаджия, който те гледа многозначително и пита – ще пишем ли? На няколко пъти ми забрави името, постара се да ме унижи възможно най-много. Затова се свързах с разследващите“, заяви Ваклин. Той разказа, че дал парите на бившия кмет на района Петко Дюлгеров половин час преди арестите и уточни, че е разговарял само с него. „Дюлгеров ми предаде условията на Иванчева. Потърсих именно него, защото разбрах, че е близък с доскорошния кмет на „Младост“. Каза ми, че от парите за себе си няма да вземе нищо. Свързах се с Иванчева по Viber и предадох сумата“, добави Ваклин.

Бизнесменът каза, че е завел дело в Административния съд като опит да се справи с оказания му натиск от районната администрация, но не дочакал решението на съда. Подавал жалби и в Столичния общински съвет, но и от там не успели да решат проблема му. Ваклин добави, че Иванчева му казала, че трябвало да даде, за да получи. Той подчерта, че отстраненият кмет не е искал той да направи детска площадка, а да вземе пари.

На тези думи бившият ПР на Иванчева Петър Кърджилов каза, че е лъжа и взе думата. „Това е лъжа. Говорили сте именно за площадка. Понеже тази площадка е била обещана от вас. В деня на тази долна акция тя се е обадила на секретарката Стоянова и ѝ е казала да придвижи преписката, защото в този ден вие сте декларирал, че ще направите тази площадка. Това е бил целият ключ в заговор да се получи това обаждане именно в същия ден, минути преди бруталния арест. Вие сте лъжец, г-н Ваклин, и ще си го получите рано или късно”, закани се Петър Кърджилов в присъствието на медии в съда.Строителният предприемач заяви, че твърдението на Кърджилов не е вярно и не пожела да влезе в полемиката за площадката. Той добави, че пари за детски площадки са дарени на общината, но те не са използвани затова.

Стана ясно още, че бившият ПР на Иванчева е внесъл протестна нота в президентството. В него настоява президентът Румен Радев да ангажира свои юристи, които да следят делото, което според Кърджилов е опорочено и добави, че Иванчева не само съди България в Европейския съд за правата на човека и всички институции, които са допуснали да се реализира този зле скалъпен сценарий.

Източник: Petel.bg