Адвокатът на Кристиан: Не става ясно кой е шофирал автомобила, причинил катастрофата

Кристиан Николов, обвинен за тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков, остава в ареста, реши Софийски градски съд.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че Николов е предизвикал катастрофата.

До това предположение се стига на база доказателствата – собствеността на автомобила и показанията на очевидците.

Съдът се позова на показанията на няколко свидетели. Един от тях – Денислав Бодичев е описал подробно травмите по тялото на Цветков и разказал, че журналистът е бил с колан. В колата му, след удара, се е активирал и еърбек. Видеотехническата експертиза все още е непълна, посочи съдът и записа, че тя ще е от особено значение за механизма на удара. Бодичев казал, че според него, джипът се е движел с около 100 км в час, а след удара колата на Цветков се отместила с 15 метра напред, когато се и завъртяла.

Десислава Николова (майката на Кристиан), заявила, че е напуснала София на 15 април и се върнала на 19 април вечерта, защото й казали, че синът й е задържан.

Други свидетели пък разказват, че още на място полицията е установила кой е карал колата и кой се е возил в нея.

Кристиан е отказал да участва в разпознаване, както и да даде биологичен материал за проба.

След преглед е установено, че Николов е използвал амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин и лексотан. И всичко това, според лекарите, е станало 24 часа преди прегледа, като в този период влиза и катастрофата. Съдът смята, че Николов е съзнавал риска, който поема след приема на четирите вида упойващи вещества. Но няма данни той да има психични проблеми.

Когато деецът не желае общественоопасни последици или не би искал да настъпят, но нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, т.е. има евентуален умисъл, записа в мотивите си съдия Мина Мумджиева. Употребата на упойващи вещества има особено значение за Николов. Изводът за това е тяхната разнородност и именно това прави специфичността на случая, посочи още съдът и допълни, че няма гаранции, че той ще се въздържа от употреба на подобни вещества извън ареста.

Освен това има опасност младежът да се укрие и заради това, че учи в чужбина.

„Нямам намерение да се укрия или да извърша престъпление, искам да продължа образованието си“, това каза Кристиан Николов по скайп връзка от следствения арест пред съда при разглеждането на мярката му за неотклонение. Той помоли да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

Според Любомир Таков, адвокат на Николов, от материалите по делото, сред които разпитите на очевидците и камерите, заснели инцидента, не става ясно кой е шофирал автомобила, причинил катастрофата.

Единствено в показания на полицейски служител се казва, че Николов е бил водач на колата, но той е отишъл на мястото на инцидента, след като се е бил случил. Според адвоката останалите свидетели казват в показанията си, че не могат да разпознаят кой е карал автомобила.

Адвокат Таков посочи още, че не става ясно откъде е изведено твърдението за умисъл за умишлено причиняване на смърт, след като Цветков и Николов не са се познавали.

По думите му разследващите не са изследвали дали смъртта на Милен Цветков е причинена от пътното произшествие или от последвалите „недотам адекватни действия“ на гражданите, които са му оказали първа помощ.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Източник: dariknews.bg