АЕЦ „Козлодуй“ готви яка тесла за българина от 1 юли, иска двойно увеличение на цената на тока

АЕЦ „Козлодуй“ е подала заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за почти двоен скок на тока, който произвежда за регулирания пазар, пише „Телеграф“.

В момента цената е 30 лева за мегаватчас. Централата иска от 1 юли тя да се увеличи на 58,09 лева.

Атомната централа обосновава исканата по-висока цена със загубата от 109 млн. Лева, които е натрупала за 2016 г. само от енергията, която е подала за регулирания пазар.

Увеличението на цената е необходимо, за да се покрият инвестициите за модернизация, подмяна на оборудване, свързани с удължаване на срока за експлоатация на 5-и и 6-и блок. От АЕЦ посочват също, че КЕВР не им е признала разходи за ремонт, за съхранение, преработка и транспорт на отработеното ядрено гориво, за експертни и одиторски услуги и други, за регулаторния период от 1 юли 2016 до 30 юни 2017 г.

„Предвид предстоящите промени в пазарния модел подходът за принудително компенсиране на непризнатите от КЕВР разходи в регулираната цена чрез свободния пазар, освен неправомерен, става и твърде рисков за базов ядрен производител“, предупреждават в заявлението си от АЕЦ „Козлодуй“.

През новия ценови период освен това централата ще произведе с 376 000 Mwh по-малко в сравнение с 2016 г., заради по-големия планов престой и заради изпитанията, които предстоят на 6-и блок за готовността му за работа на 104% мощност. Модернизацията, свързана с удължаване живота на блоковете, предвижда увеличаване на тяхната мощност.

Пети блок ще бъде 40 дни в планов ремонт, през които няма да произвежда ток, а шести блок – 43 дни, се аргументират от централата.

Токът от АЕЦ е най-евтиният в микса от енергиите, които формират цената на регулирания пазар, но делът му е едва 6,57%, според информация, публикувана от ЧЕЗ на гърба на последната фактура за потребителите в Западна България./БЛИЦ