Акад. Георги Марков: Пак ни прецакаха благодарение на дипломати като министър Захариева!

Често днес се изисква т. нар. политическа коректност – историята не е слугиня на политиката, но политиците винаги са искали историята да го обслужва.

Това обяви историкът акад. Георги Марков в предаването „Тази сутрин” на bTV.

Днес са малко историците с позиция, а Божидар Димитров беше такъв, каза Георги Марков за починалия си колега.

„Загубихме един голям български историк, един сладкодумец. Имаме и други добри историци, които са сухари, а той умееше историята да я поднася достоверно и забавно“, коментира акад. Георги Марков. „Днес малко историци имат позиция, повечето са приспособленци. Има и фондации, които поръчват музиката. Автоцензурата я нямаше при Божо“, добави още академикът.

И припомни за какво е бил конфликтът му като директор на НИМ с президента (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов в края на 90-те години. Като шеф на историческия музей Божидар Димитров отказва да върне оригинала на Паисиевата история. „Днес има все по-малко такива хора. Политиците искат от историците да ги обслужват“, каза още Марков.

„Както навремето имаше идеологическа цензура, сега има политическа коректност. Или както казваше другаря Живков – има голяма правда, има и малка правда“, каза той.

Запитан дали ще бъдат направени компромиси в съвместните българо-македонски комисии, които трябва да изчистват спорните моменти между двете страни, академикът отговори: „Много ме възмути това, което каза министър Захариева – преговорите между Македония и Гърция нас не ни засяга! Гърците „си върнаха“ Александър Велики и казаха – карайте се с българите за цар Самуил! Пак ни прецакаха благодарение на такива дипломати!“

Според него българските политици не защитават интерес на държавата ни в спора за името на Македония. По думите му настоящият македонски премиер Зоран Заев също е македонист, но „от друго котило”. Заев не е мръднал от тази фалшифицирана история в Скопие, категоричен е той.

„Македонската нация е създадена от Тито, въз основа на коминтерновата рецепта след Втората световна война. Ние отчетохме това национално престъпление на Георги Димитров и коминтерновците около него. Той самият е с корени от Македония”, коментира още историкът.

„140 години България само сменя своите „големи братя“. Сега, въпреки че сме в ЕС има един голям брат Чичо Сам, който иска да изгони Дядо Иван от Балканите. В Македония има силно руско влияние чрез сръбското влияние. Затова САЩ искат Македония да влезе в НАТО. А Европейският съюз е морковът. Македония я влезе в ЕС, я не влезе, самата Общност не е стабилна!“, твърди акад. Георги Марков.

Той подчерта „сателитния синдром“ в българската политика.

„Такива като Захариева, които служат вярно на големия брат и се държат като европейски чиновници и не отчитат националния интерес. Последните четирима външни министри са извадени като от един калъп – те не са национални министри, те са европейски чиновници. Радват се, когато началниците в Брюксел ги тупат по рамото. Компромис в дипломацията могат да направят, но не в историята“, продължи Георги Марков.

Македонската нация е на българска основа. Дедите им са българи. Крал Александър искаше да ги направи сърби, но Тито беше по-коварен – казва, вие не сте сърби, но не сте и българи, обръща внимание историкът.

Акад. Марков пожела историците, които са в съвместните комисии, да се държат като историци, не като дипломати, въпреки че повечето от тях са минали през външното министерство. За Захариева това е кариерата към Брюксел, като Кунева, утре ще стане част от европейската добре платена номенклатура, каза той в заключение.

Източник: Епицентър.бг