Акад. Петър Иванов: Гледането на сутрешни предавания уврежда душевното ви здраве!

Между 30 и 40 процента от гостите в сутрешните предавания на трите „национални“ телевизии са, както знаем, агенти на ДС.

Днес, първия ден след Рождество Христово, на морал ни учи агентът-доносник Бончо (П. Берон).

После в оранжева блузка с рогат елен и с червено герданче, стил Пипи Дългото чорапче, се появи преводачката на Тодор Живков баба Елена Поптодорова (на пенсионната 66 годишна възраст).

Превъзбудена и нестествено радостна, тя ни ощастливи с безброй прозрения и напътствия в духа на диалектиката на марксизма-ленинизма, отговаряйки на огромен регистър от тъпи банални въпроси за всичко, от Дядо Коледа до съдебната ни система и какво станало в Полша, на Хекимянчо.

Първо, бабата цитира, разбира се, дръндарецътАхмед Демир Доган с неговата „заедност“ (няма такава дума в нашия език, а измислянето на нови думи, хапакси, е симптом на шизофрения).

После каза, че обществото у нас имало два, само два!, пласта: политици и простолюдие. Какви са отношенията между двата пласта не стана ясно.

Но все пак най-важното според дипломатката в Америка, където вече си честитили Коледа на испански, бил начинът на живот (битието, според Карл Маркс).

А що се отнася до политиката, там „процедурата борела политиката“, която била процес, имало и преливания от процедурата в процеса, каквото и да означава това.
Навсякъде имало „усещане за тревожност“ и за угроза (това е руска дума, спомен от Москва, българската е „заплаха“).

Така бабата отговори на въпроса дали се чувства защитена, пропусна обаче да каже за специалната защита, която й е осигурена още навремето от службите в САЩ. Известно ни е, че в дипломатически доклад на американския посланик Байърли от София, който е класифициран като секретен, е записано, че Поптодорова трябва да бъде стриктно защитена (strictly protect).

Част от обяснението за грижите спрямо нея е следния скандал: през 2012 год. в поканата от посланик Поптодорова за приема на Посолството на България във Вашингтон по случай националния празник Трети март сред логото на други американски компании на първо място е поставена американската фирма Шеврон. Случаят придобива известност във връзка с протестите срещу добива на шистов газ и наложеният от България мораториум.

Представителката на Бузлуджанската столетница коледно обяви за някакво си „порочно зачатие“ на нашата съдебна система, стресна ни с прозрението си, че война значело тоталност и „сблъсък на начини на живот“. Как се блъскат тези начини разбра само мигащият арменец.

Накрая баба Поптодорова простодушно си призна, че за нея „мечтите се свеждат до постигнати обстоятелства“ и ни пожела на нас, простите, втория пласт, да сме живи и здрави.

Акад. Петър Иванов, Демографски център към БАНИ