Акад. Петър Иванов: Символ на простотията и покварата е чалгата, която ни убива

Преди време Bloomberg публикува класация на страните според степента на поквара на техните жители. Склонността на гражданите към аморален живот се определя на база съвкупността от количеството употребявани цигари, алкохол, наркотици, както и от пристрастеността към хазартни игри.

България е на челното пето място от 230 страни в света. Този факт според мен е безкрайно тъжен.

Значи, ние освен че сме най-болната, най-бедната, най-неграмотната, най-нещастната (има и такава официална класация на Евростат), най-бързо намаляващата и изчезваща нация в света, но сме и най-покварени като хора.
В същото време ставаме все по-прости, през 2016 г., според Инфограф вече падаме чак на 43-то място в класацията по интелигентност, след като сме били далеч по-напред.

След като сме прости и покварени, няма как от това общо за нацията да не следват : бедност, чудовищна заболеваемост (на първо място в Европа), най-висока смъртност в света (15,3 промила годишно), престъпност, корупция, демографски срив.

Символ на простотията и покварата е… чалгата.

След като у нас се затварят централни кръстовища за чалга концерти на простаци, а не за концерт като този, който съм приложил (André Rieu – The Second Waltz – Shostakovich), вижте го! чуйте го!, и на тези чалга концерти отиват хиляди оглупели българи и аплодират парчета като „Напипай го“, „Шат на парката главата“, „На теслата дръжката“, „Само да те гепна, гащите щи цепна“ и др., то няма защо да си задаваме въпроса защо сме толкова зле, най-зле в Европа, че и в целия свят?

Защото отговорът се вижда, на Орлов мост.

Акад. Петър Иванов, Демографски институт към БАНИ