Акад. Петър Иванов: По телевизиите всички защитават циганите. Защо?

По националните телевизии се изтъпаниха страни персони: някойси Хаджииванов, рижавият циганин-депутат Илия и застарялата Бетинка. Те с необичаен за нормален човек плам демонстрираха пълна подкрепа на циганското малцинство, доказаха как циганите са чудесни хора, не са престъпници въобще, не крадат, не убиват, за разлика от етническите българи, които били истинските престъпници в държавата. Оплакаха циганското население, че не сме полагали грижи да го интегрираме, като не обясниха може ли да се интегрира човек, който сам не иска това, не иска да учи, не иска да работи и е склонен към всякакви престъпления.

Нароченият от Цацаров рижав циганин обвини всички българи за всичко около циганския проблем, а глуповатият и афектиран Хаджииванов категорично обяви, че „българите са расисти“. Слузестата Бетина с общи тъпиприказки за българското гражданство и за ролята на обществото фактически не каза нищо, но се представи като смел защитник на циганската кауза, щото купувала на пазара от сергия на едни много работливи и честни циганки.

Водещите Хекимянчо и Анчето Цолова, както винаги,задаваха простоватите си и удобни въпроси и когато отговорите не бяха по вкуса им дълго и напоително приказваха те за конотации, отговорности и интеграция.

Имах чувството за чудновата мутация на Българския Хелзинкски комитет в телевизионни персони – интервюиращи и интервюирани.

Внушението беше: циганите са добри, умни и работливи, българите са гадни, щото не дават пари на циганите, циганите-престъпници в БГ и в чужбина са си българи и трябва да им се дават по-вече евро помощ, а у няма циганска престъпност.

България се циганизира, нали е ясно.

Акад. Петър Иванов, Демографски център към БАНИ