Ако – Аз бях министър председател, щях да съкратя 96% от администрацията

Ако – Аз бях министър председател!

Искам първо да сте наясно всички, че нямам амбиции да бъда такъв и изобщо да се занимавам с политика, но последните няколко години, все си мисля, че ако аз имах възможността да управлявам България, нещата щяха да бъдат такива:

Представете си, че аз съм министър председателя на България и всяка сутрин между 6:30 и 8:00 часа ме виждате на различни квартални пазарчета из страната, как разговарям с вас как се интересувам от вашите проблеми и какво трябва да се промени. Говоря за Вас пенсионерите, които сте си дали живота и здравето за да съградите настоящето.

После искам как точно в 9:30 се появявам на живо във Фейсбук или някоя друга социална мрежа, за да ви кажа какво и как ще обсъждаме днес с министерски съвет от 10 човека, предложени и избрани директно от Вас. Естествено ще се появявам за около 10 минути и после ще имам 20 минути да прочета всичките ви сигнали, препоръки и мнения.

Сега искам тук да отбележа, че ако аз съм премиер мин.съвет ще се състои от 50 човека с помощният персонал, на всеки министър ще се полага заплата не по – голяма от две средни заплати за страната, толкова ще получавам и аз.

Също така искам да отбележа, че ако аз съм министър – председател, всяка една фирма работеща на територията на република България, ще е регистрирана в България и ще плаща само и единствено данък оборот в рамките не по – голям от 3%.

Също така ще бъдат премахнати всички лицензионни режими, без този за оръжието, и ще се въведе патентен режим не по – голям от 1% спрямо оборота на търговеца за изминалата година.

Всички природни ресурси ще се добиват от държавни фирми и десет процента от оборота ще бъдат отделяни във държавен фонд за следващите поколения от който пари ще могат да се вадят едва 25 години, след учредяването му. Всички находища на природни ресурси, ще бъдат изцяло проучени за сметка на държавата и нейните учени. Концесиите ще бъдат забранение както в енергетиката, така и във всички останали сектори.

Произведената електроенергия за българските граждани ще е равна на цената на която продава АЕЦ “ Козлодуй“ плюс 5% върху стойността и заради преноса и подръжката на мрежата.

В България всеки чуждестранен инвеститор, който построи фабрика, завод и създаде повече от 50 работни места ще бъде освободен от данък сгради и данък смет в следващите 30 години от стартирането на пряката инвестиция.

В България здравеопазването ще е безплатно, а здравната каса История.

Ако аз бях министър председател, всеки необразован циганин щеше да работи на полето и да произвежда продукция, защото ангажираните с работа хора – не мислят за глупости.

За всеки български гражданин заплатата щеше да е минимум 1500 лева. Пенсията минимум 1000 лева.

Цялата Държавна и Общинска администрация с обслужващият персонал в цяла България нямаше да надхвърля повече от 25 000 човека. Както и всеки кмет и зам.кмет щяха да се явяват за длъжността на избори.

Гласуващите имащи право на глас, задължително ще трябва да имат образование поне основно и да са работели поне 3 месеца в годината преди избори.

Спорта и Образованието щяха да са приоритет за мен, но не строящ ненужни сгради по селата, а влагащ средства в спортни игрища в самите училища и даващ много пари за между училищни състезания. Науката също щеше да е приоритет пред мен, а младите учени с много иновативни предложения щяха да се изпращат да специализират в най – добрите университети в света за сметка на държавата.

Относно децата на България всяко дете щеше да е приоритет за мен, защото всяка нация трябва освен история да има бъдеще.

Майката в България щеше да е на почит и да е свещена жена, защото дава живот и бъдеще на цялата нация. Всяка Българка родила българче и имаща средно образование щеше да получава шанса да се развива като личност, защото майчинството щеше да е заплатено с една средна за страната ни работна заплата.
Ако аз бях премиер Селото щеше да ври и да кипи от живот читалищата щяха да са духовни центрове с най – модерните връзки за комуникация и подпомагани от държавата всяка седмица да изнасят представления, рецитали и т.н. за да възстановим културата и нормалният начин на живот. Всеки земеделец и животновъд в селото щеше да е подпомаган от държавата, като за целта Правителството нямаше да допуска разни прекупвачи да изкупуват продукцията, а щеше да намери международен пазар за нея. Кооперативите и Свободните пазари на няколко села щяха да се поощряват и да се дотират дори от държавата.

Спортните клубове, щяха да са изцяло приоритет на общините, а парите за издръжката, дори когато има хора, които искат да инвестират в това, да рекламират в този клуб ще се обсъждат на широки седмични дискусии в общината на даден град.
Всяка община щеше да се самоиздържа. Но и щеше да има за задължение да поддържа в перфектно състояние цялата пътна мрежа, тротоари, паркове и т.н.

За преминаване транзит през България щеше да си заплащат както досега всички.
Щях да предложа на хората на Референдум да решат имаме ли нужда от партийна система и колко броя да са депутатите в Парламента. Също така и да се отзоват от избралите ги.

Също така дали имаме нужда от Неутралитет по външи въпроси и решения.
В съда всяка длъжност ще се заема след конкурс, на който жури ще са хора случайно избрани от компютър по настоящ адрес.

Там съдии и прокурори ще трябва да ги убедят, че са обвинили и решили правилно в дела, които ще са симулативни.

Армия и полиция ще са една структура.

Пожарна и гражданска защита друга.

Национално Радио и Национална телевизия няма да има, но за сметка на това всяка частна телевизия ще трябва да излъчва всяка седмица бюлетина на правителството за свършената работа и поставените цели.

Мандата на всяко едно правителство щеше да е три годишен и едва след като са минали нови две правителства. Министър председателя ще има право да се кандидатира на избори пак за длъжността.

Така щеше да бъде, ако аз бях министър председател, но не съм. И пак повтарям огледайте се за хора, които наистина милеят за България и могат да ни поведат като Нация към просперитет и Справедливост!

Атанас Калев