Ако Русия не беше обявила Руско-турската война можеше да бъдем изклани като арменците

Историкът и директор на НИМ проф. Божидар Димитров и бившият посланик на България в Македония Александър Йорданов влязоха в спор в ефира на бТВ заради думите на руския президент Владимир Путин за азбуката, изречени пред македонския политик Зоран Заев, съобщава Епицентър.бг

Проф. Димитров застъпи тезата, че става дума за стратегически ход на руския президент, за да не обиди Гърция и България, съседите на Македония.

„Има практика един екип да подготвя държавниците за дадена среща, ако президентът не е специалист по въпроса. Този специалист е бил пред много сериозна дилема и затова е избрал да се каже безличното, че от македонските земи е дошла азбуката на Русия, за да не се обидят Гърция и България. Гърция спечели, защото снощи говорителят на външно министерство обяви, че Путин е избирал географско понятие. Гърците би трябвало да са доволни, българите трябва да са доволни“, коментира проф. Божидар Димитров.

На друго мнение бе Александър Йорданов. По думите му Путин е открил нещо, което не съществува и е изрекъл поредната си глупост.

„Путин се изказа глупаво. Той се направи на географ. Ако беше прав, щеше да има оставен някакъв сигнал, че тази именно азбука Глаголицата е създадена на македонската земя. Такова понятие тогава не съществува. Това е една провокация. Българската и руската наука са се изказали, че народната основа на езика на Кирил и Методий е солунският диалект на българският език. Тя се нарича старобългарска. Големият въпрос е защо, ако толкова много братята македонци ценят толкова този ден, защо техният президент не си строи в страната, а отива в Русия на 24 май. Ясно е, че акцентът е политически“, категоричен бе Александър Йорданов.

„Тогава дори е нямало Македония, наричали са я долна Мизия. Той направи гаф“. „Тези всички пояснения са постфактум. Истината е, че днес Русия залага на крайно националистическите среди и в Македония, и в Сърбия. Тя е против разширяването на ЕС в нашите среди. Самата среща Иванов-Путин е опит за дестабилизация на регоиона“, посочи Йорданов.

Димитров му опонира, като коментира, че това е просто било удобен повод едно късо и кратко изявление да бъде обърнато с хастара нагоре.

„Ако Русия не беше обявила Руско-турската война можеше да бъдем изклани като арменците“, заяви Димитров.

Проф. Димитров добави, че Путин не е искал да ни засегне и припомни позицията на руското външно министерство. „Как можете да си помислите, че сме забравили ролята на Първото българско царство дори в обединяването на Русия“. „Да не оправдаваме руските злосторства срещу България“, призова Йорданов.

Източник: БЛИЦ/Епицентър.бг