Ако се изнесат още 200-300 хиляди млади хора, мисията на следващият президент ще е да закрие държавата

Каскада от противоречия в мъртва хватка дебнат следващия президент и начина, по който той ще подходи към тях, ще определи дали той е лидер или придатък. Това заяви политологът Иво Христов на Кръглата маса „Президентът – лидер или придатък“, организирана от АБВ.

Той очерта вътрешните и външните проблеми, пред които ще бъде изправена страната ни през следващите 2-3 години и по които бъдещият държавен глава трябва да има ясна визия, буквално, за да удържи държавата.

Според Христов във вътрешен план това е източването на последните ресурси на българския политически модел, който е изчерпан и окончателно е отблъснал гражданите от участие в него, тъй като в изборите се използват административен ресурс, политническо шоу и откровени репресии, в които хората не желаят да участват.

„Българската политическа система буквално виси във въздуха и е достатъчно едно бутване, за да се затъркаля надолу по урвата на историята, а хората да я гледат злорадо“, заяви политологът.

Второто предизвикателство е изчерпания икономически модел, който процежда последните остатъци от социализма, превърнал ни в крайна сметка от индустриална държава в суровинен придатък и в страна от третия свят с висока степен на ръчен труд и ниска добавена стойност. И в крайна сметка до емиграция, която всъщност е евакуация.

„Ако от страната се изнесат още 200 – 300 000 млади хора, следващият президент ще е този, който трябва да закрие държавата“, смята Христов.

Към тези проблеми той добави и разпада на социалните връзки, както и външните проблеми, свързани с реалното преминаване на Европа на две скорости, засилената турболенция в Близкия Изток, която засяга България лично и физически, отношенията между Русия и Европейския съюз, които могат да превърнат България в аванпост на студената, а понякога и загряваща война. Както и встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, които имат глобална промяна на интересите си и България няма как да остане опазена в бурите на интересите на лидера на света.

Според Иво Христов, ако следващият президент няма визия за решаването на тези противоречия преплетени в мъртва хватка, тя няма да влезе в следващите 2-3 години като страна със субектност, а като територия. „И тогава президент изобщо не ни трябва“, заключи политологът./БЛИЦ