Ал Йо: Без Ф-16, на ракета хвърлей място от държавата агресор Русия, ние се подлагаме на самоунищожение

Александър Йорданов, специално за Faktor.bg

Доставката на американските изтребители Ф-16 ще се случи по време на мандата на следващия български президент.

Мандатът на Румен Радев изтича на 22 януари 2022 г. След тази дата България ще има нов президент и американски „бойни соколи” („Fighting Falcon“) за своята военна авиация. Интересно обаче е настоящето, в което е възможно президентът Румен Радев като за последно да направи „сечено” и наложи вето на ратифицираните от Парламента договори за закупуване на F-16 Block 70 и необходимото оборудване. Конституцията му дава това право. Но както вече обърна внимание Атлантическият съвет на България съществува реална опасност от президентско вето, което ще има

силен антибългарски ефект

Договорите предвиждат конкретни срокове за изпълнение на задълженията на двете страни, а евентуалното съчетание между президентско вето и лятна ваканция на парламента, може да ги наруши и така да провали многогодишни усилия. Това не трябва да се случва и в този смисъл има логика в предложението на Атлантическия съвет на България депутатите да не излизат във ваканция, за да са готови да гласуват срещу евентуално вето на президента. Разбира се, по-нормалното поведение би било друго. Народните представители вече си свършиха работата. С убедително мнозинство те гласуваха в защита на националния ни интерес и няма логика президентът да се репчи на решението им. Защото България е парламентарна република и едно президентско вето по този въпрос само ще демонстрира политическа заядливост.  И нищо повече. До края на мандата на президента Румен Радев остават 900 дни. След това българските американски „бойни соколи” ще пазят и Радевото мирно пенсионерство.

По сагата със закупуването на Ф-16 всичко вече е казано. Няма какво да се добави. Ние сме натовска държава и е нормално да купим въоръжение от друга натовска държава. А в случая става дума и за най-силната на света държава, и за най-качествена бойна летателна техника. Така че умуванията и препирните, на които станахме свидетели, до голяма степен бяха безсмислени. С тази покупка се поставя началото на технологичното превъоръжаване и трансформация не само на Военновъздушните сили, но и на цялата Българска армия.
Противници на сделката бяха вечните фенове на антибългаризма – политиците русофили (в миналото: съветофили). Във всеки един период от българската история, в  политиката, икономиката, отбраната, културата, те са работили

 срещу интересите на България

Затова и винаги когато са управлявали те са докарвали отечеството ни до катастрофа. Поставяли са го под чуждата ни руска зависимост. Затова  и периодът на т.нар. социализъм, когато тази зависимост бе най-силна, завърши трагично, с катастрофа на държавата ни. В този смисъл днешният русофилски антиамериканизъм е глупав, защото е изпълнение на чужда, московска, поръчка.

Закупуването на Ф-16 за българската бойна авиация е отлично военно решение. То е и политически правилно, защото съответства на националните стратегически интереси. Без такова оръжие в този пограничен европейски район в който съществуваме, на ракета хвърлей място от държавата агресор Русия, ние се подлагаме на самоунищожение. Нещо повече. Имайки пред очите си случващото се с част от украинското черноморско крайбрежие и по точно окупацията на полуостров Крим във фрапантно нарушение на международното право и граници, ние сме длъжни сериозно да преосмислим не само отбраната си по въздуха, но и отбраната си по земя. И не става дума само затова, че е необходимо да закупим американско въоръжение и за сухопътните ни сили. Необходимо е да преосмислим политиката си на даване на българско гражданство на граждани на Руската федерация.  Окупацията на Крим започна не защото Украйна бе решила да закупува американски самолети, а защото Кремъл нагло реши, че Крим е руска територия. Огромната, за мащабите на нашата страна, инвазия на руски граждани по българското Черноморие, масовото закупуване от тях на недвижима собственост е с цел трайното им настаняване в новия „руски свят”. Това, заедно с неизгодната за страната ни енергийна зависимост от Русия,  не вещае нищо добро за България, предвестник е на сериозни проблеми в бъдеще.

Цялото интервю може да прочете във Faktor.bg