Ал Йо изригна срещу Радев: Когато аз бях председател на НС, той се е учил да кара самолет – нека не се изказва по всички въпроси

Цялата философия на президента е да бъдат свалени санкциите на Русия.

Това каза евродепутатът Александър Йорданов

За президента Румен Радев нека да ми е позволено да кажа, че съм бил председател на НС, когато той се е учил да кара самолет. Да не бърза да се изказва по всички въпроси, едни приказки без покритие. Преди – в Санкт Петербург за икономиката, сега за – Договора с Македония. Цялата му философия е да се свалят санкциите, наложени на Русия, но те не само не ги свалят, а се удължават. Това заяви евродепутатът от СДС Александър Йорданов по повод призив на президента за ревизия на договора между България и Македония заради неразбирателството по исторически теми, като тази за Гоце Делчев.

„Не е хубаво български политици да лобират за чужди държави. Българският национален интерес е да сме далеч от Русия: фактите говорят, че тогава винаги сме закъсвали. След като сме в ЕС, нашият национален интерес е да се утвърждаваме в Европа“, изтъкна Александър Йорданов.

„Що се отнася до Македония, аз подкрепям, че имаме договор – той, от една страна, бе дълго забавян години наред и не трябваше да е така, от друга страна след като се сключи, Македония сключи договор с Гърция.

Там има клаузи, чието внимателно прочитане предполага, че е възможно да се погледне с ново око и от българска страна на българо-македонския договор“, посочи Александър Йорданов, бивш посланик в Скопие. „В гръцко-македонския договор двете страни се съгласяват македонците да не търсят себе си в древността, но да се идентифицират във времето след античността – в Средновековието, а това е българското време, българската история, българската държава, и продължава до 1944 г.

Ние нямаме претенции към договора, от политическа гледна точка двете държави ще го спазват, въпросът е, че от македонска страна се влага различна интерпретация в определени ключови понятия в него, като „обща история“, например.

И тук македонците не могат да приемат очевидното – че хората, населението на тази територия преди 1944 г., да не говорим за XIX век, многократно, писмено, в различни документи, публично се самоопределяло като българи. И то ясно и категорично“, подчерта Александър Йорданов.

По думите му днешните македонци имат право да се самоопределят като македонци и се обърна към водещата Мая Костадинова: „И Вие може да кажете, че сте японка, и аз ще приема, достатъчна е една усмивка, благодаря!

Но нито аз, нито вие можем да променяме самоопределението на починали вече хора, особено исторически фигури, като Гоце Делчев. И те трябва да останат такива, каквито са се самоопределили. Категорично не мисля, че трябва да се редактира нещо в договора. Той съществува и в него ясно е записано и логиката му води натам, че което е било в историята и се доказва с документи, да си остане каквото е било.

Македонците са в правото си да развият своята идентичност, да се самодоказват, да си разказват историята, каквато са я направили след 1944 г. Преди това тази история може да приемем, че е обща – но веднага обръщам внимание: това е политическа метафора. И тогава трябва да приемем, че тази обща история я е писал общ народ. Мисля, че те крачка по  крачка, лека-полека ще отхвърлят напластените лъжи от времето на македонизма“, смята Александър Йорданов.

Той се обяви категорично срещу предложението от македонска страна България и Северна Македония да честват заедно датата, на която комунистическото правителство на България предава костите на Гоце Делчев на Скопие. „Изключено е, да си го избият от главите, казвал съм им го много пъти като посланик там.

Но във всички случаи този диалог за историята има и един образователен смисъл и за самите македонци, вкл. за младото поколение. Само преди няколко години и дума не можеха да издумат, че Самуил е български цар – това беше ерес там. Сега, лека-полека, учените им вече приемат наистина, че Самуил е бил български цар и македонците вече свикват с това. Важно е в преговорите да изчистим тези неща, тази смесена комисия да направи така, че в образователната система на Република Македония да се изчисти анти-българизма, откъдето и да идва той. И досега има паметници, на които пише „фашистки окупатор“ за българските войски там“, припомни евродепутатът.

Източник: Канал 3