Ал Йо: Путин трябва да се извини на България!

„Изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонските земи, е политическа акция“.

Това каза в предаването „Офанзива“ по „Канал 3“ бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов.

По думите му това е една голяма провокация срещу България, защото е член на ЕС и НАТО и е заинтересована разширяването на Съюза в региона да продължи.

„Провокацията е и срещу Македония, тъй като гражданите са заинтересовани страната да влезе в ЕС и НАТО. Това, което хората в Македония го искат, Русия не го желае. Отдавна Русия не е толкова голям икономически фактор. Провокацията е насочена срещу интересите на Македония и разширяването на ЕС“, коментира Александър Йорданов.

Според него изказването на руския президент Владимир Путин трябва да има отговор.

„Храмът „Свети Александър Невски“ трябва да се преименува на „Св. Св. Кирил и Методий“. Путин знае, че със засягането на такива исторически факти, като произхода на славяснката писменост, подхранва македонския национализъм, което е опасно явление. Македонизмът е антибългаризъми по този начин се създава конфликт“, допълни Александър Йорданов.

Според него интересът на България е Македония да не се разпада.

„Македонците не са единни относно влизанетона държават в Европейския съюз. От друга страна Русия се заплита и прави дребни скандалчета. Това е падение на политиката на Путин и Русия. Рано или късно и Македония, и Сърбия, и Босна и Херцеговина ще влязат в ЕС и Русия няма да ги спре“, каза още Александър Йорданов.

Източник: Канал 3