Александър Томов се изправя срещу Румен Радев на президентските избори

снимка: БГНЕС

Александър Томов се изправя срещу Румен Радев на президентските избори.

Той обяви официално кандидатурата си, а като вицепрезидент в екипа му е проф. Лъчезар Аврамов.

Те ще представят партията „Българска социалдемокрация – Евролевица“, съобщи в Националния пресклуб на БТА главният секретар на партията Димитър Митев.

Кандидатпрезидентската двойка беше представена от партията „Българска социалдемокрация – Евролевица“ и от движението „Заедно за промяна“.

От партията представиха и политическо решение във връзка с предстоящите избори за 47-мо Народно събрание и за президент на България. В него се казва, че „България изпитва ударите на тежка политическа криза“.

„За първи път през последните десетилетия два поредни парламента не могат да излъчат правителство и управление на страната. Въпреки конституционните си права, президентската институция също не можа да спре кризата. Това е главната причина, поради която партията „Българска социалдемокрация – Евролевица“ реши категорично да участва самостоятелно на предстоящите парламентарни и президентски избори“, се посочва в политическото решение на партията, представено на пресконференцията.

Националният съвет на „БСД – Евролевица“ и движението „Заедно за промяна“ издигат кандидатпрезидентската двойка на Александър Томов и на Лъчезар Аврамов, защото те са в състояние да обединят и да преодолеят политическите разделения, обясни Димитър Митев. Той добави, че двамата кандидати за президентските избори са основни автори на програми за ускорено икономическо развитие и за реформа в здравеопазването.

„Александър Томов е един от бащите на сегашната българска конституция. Автор и съавтор е на над 30 действащи закона, главно в областта на икономиката и финансовите регулации. Томов е професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в който има над 30-годишна преподавателска дейност. Носител е на ордени и почетни отличия на български и чужди организации“, обясниха от партията.

„Лъчезар Аврамов е доктор на физическите науки и е професор в Българската академия на науките. Той е единственият български учен, номиниран за наградата на Европейския съюз за върхови научни постижения „Декарт“ – за изследвания в областта на фотониката на онкологичните заболявания. Създател е на лабораторията „Биофотоника“ в Института по електроника на БАН и на Националния център по биомедицинска фотоника“, съобщиха от партията.

Източник: Petel.bg