„Алфа Рисърч“: Радев по рейтинг води на Борисов с 19%. Разликата между ГЕРБ и БСП е 4%

Отминава допинг ефектът от президентските избори, намаляват електоралните страсти и почват да се очертават политическите нагласи. Преднината на ГЕРБ пред БСП е вече около 4%, а новоизбраният президент Румен Радев води по рейтинг на Бойко Борисов с около 19%.

Това заяви по Нова телевизия Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

Според нея, ако изборите бяха днес ГЕРБ щяха да ги спечелят с 32,6%, а БСП щяха да са втори с 28,8%. Това прави около 4% преднина на ГЕРБ, което показва, че се увеличава, за сравнение през миналите месеци, когато беше под 2%. Обединените патриоти са твърдо третата сила в бъдещия парламент, като за тях биха гласували 10,7%. На четвърто място се нарежда ДПС със 7,8%. В следващото Народно събрание бил влязла и партията „ВОЛЯ“ на аптекаря Веселин Марешки с 4,4%. Под въпрос остава Реформаторският блок, на който не му достигат 0,2%, за да прескочи бариерата от 4%. Новосъздадената партия „Да, България“ е с 2,3%, ДСБ и АБВ с по 1,4%.

Новоизбраният президент Румен Радев е с най-висок рейтинг сред българските политици, като той има подкрепата на 51% от анкетираните. След него се нарежда бившият вече премиер Бойко Борисов с 32,3%, като разликата между двамата е около 19%. Красимир Каракачанов е с 30,7% и настига Бойко Борисов. Зад него е Корнелия Нинова с 25,2%. Веселин Марешки е с 24,3%. Татяна Дончева с 20,3%. Валери Симеонов с 13,7%.