Американската икономика се срива

Американската икономика се срива с доста бързи темпове

Американската икономика, която се води за най-силно развитата в света е изправена пред голям срив. За това алармира известният анализатор Албърт Едуардс от Сосиете Женерал (Societe Generale) пред изданието Бизнес Инсайдър (Business Insider).

Албърт Едуардс посочи, че американският потребител винаги е помагал да не затъне страната в рецесия, но този път потреблението се е свило и неизбежният край е наблизо. Традиционният американски консуматор се оказал с намалена платежоспособност, което го е принудило да намали своите разходи значително, а оттам да спадне и неговото потребление. Албърт Едуардс също така упреква и властите, които разчитат на американския потребител и не разработват други стратегии, не търсят други лостове за справяне с идващата рецесия.

50 млн. американци живеят в крайна бедност

Американската икономика осезаемо се срива, като оставя след себе си цяла армия от безработни, които остават без пари да покриват кредитите по жилищата си, което ги заплашва да останат на улицата. Бедността в САЩ е голям проблем, а според статистиката преди финансовата криза през 2008 година 39 млн. американци са живели в крайна бедност, а през 2015 година техният брой нараства до 50 млн. души или 16% от населението на САЩ. От тях 16.7 млн. деца живеят в крайна бедност или са бездомни, което е регистрирано, като рекорд за територията на САЩ.

Американското образование става недостъпно, много от следващите нямат работа, за да покриват кредитите си към него. Други пък, които следват и не могат да си намерят достатъчно платена работа, че да си покриват нуждите. Голяма част от младите американци не следват и не работят почти нищо, което е фактор обуславящ свиването на потреблението в САЩ.

Поради свитото потребление много градове, които са били мотори на американската икономика опустяват, бизнесите там фалират или се свиват, местейки се на друго място. Най-известният пример е с града Детройт, който се превръща в „град-призрак“. Той е изпълнен с изоставени заводи и предприятия, както и цели улици с изоставени домове от хора, които са тръгнали да търсят другаде своето препитание. Анализатори коментират в Чикаго Трибюн (Chicago Tribune), че тенденцията е много малки и средни, че дори и големи градове, като Детройт да опустеят, поради липса на възможности за развитие.

Държавният дълг на САЩ расте главоломно и поставя нови рекорди

В същото време държавният дълг при управлението на Барак Обама нарасна двойно и в момента е 19 трилиона долара, докато съвкупният БВП е едва 17 трлн. долара. Това значи, че сумата на държавния дълг вече надвишава общата стойност на всички стоки и услуги, произведени в САЩ за година. Това показва, че се забава растежът в страната, икономиката на държавата отслабва значително и е твърде вероятно да последва криза. Преди 26 години дългът на САЩ е бил 3 трилиона долара и американците са били в паника. Днешният дълг, който е над 6 пъти по-голям сякаш не буди притеснения и тревоги сред американците, но е показателен за предстоящ срив.

Редица прогнози на водещи икономисти сочат, че в близкото бъдеще балонът на студентските дългове ще се спука. Нещата са сложни около пазара на труда, където има все по-малко свободни работни места. Увеличеното пък предлагане на работна ръка води до намаляване на заплатите. Намалените заплати свиват потреблението, а неговото свиване води до редица фалити на бизнеси.

САЩ са на прага на криза, която този път нямат как да е предотвратят. Те се оказаха без резервни лостове, за да й противодействат , а традиционният американски потребител този път не е в състояние да спаси страната си.