Американски конгресмен заплаши България със санкции заради Северна Македония

Санкциите са възможен вариант, ако България не промени позицията си за наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Тази позиция е изразила републиканският конгресмен Клаудия Тени в интервю пред македонската редакция на „Гласът на Америка“.

Припомняме, че в края на миналата година тя и още 12 конгресмени изпратиха на посланика на България в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на РС Македония. Сега Тени казва, че нашият дипломат така и не е отговорил, което показва неуважение към Конгреса.

Клаудия Тени заяви още, че българското правителство трябва да третира уважително всички малцинства, включително и македонското. „Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи (като вариант), но биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те (в България) продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“, казва още Тени.

Посолството на САЩ в София официално се разграничи от друга публикация на северномакедонската секция на „Гласът на Америка“ – със зам.-държавния секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар, в която се твърди, че посолството на САЩ в София и българското правителство работят за отговор на въпросите на „македонското малцинство“ у нас.

През последните дни се появи фалшива новина, че зам.-държавният секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар е настоял България официално да признае македонско малцинство. Наложи се посолството на САЩ в София да излезе с официална позиция, в която се казва, че правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство.

Източник: Actualno.com