Американски медии: Русия побеждава Запада в глобалния конфликт, предизвикан от войната в Украйна

Русия побеждава Запада в глобалния конфликт, предизвикан от войната в Украйна, пишат едновременно две американски медии с противоположни мнения.

От предстоящото поражение на Запада ще се възползват не само руснаците, но и повечето страни по света, страдащи от западната хегемония и хищничество, добавят китайците.

Западът се опива от своето едва ли не историческо призвание да не се задоволява с онова, което е, а да оформя света според собствените си интереси, като същевременно упорито забравя библейската мъдрост: „Човек предлага, а Бог разполага“.

Урок след урок, правилният извод от който е – успокой се, преди да е станало твърде късно, никога плановете не се изпълняват точно както са замислени, но почти винаги рикошират у тези, които ги измислят – упорито не вървят към бъдещето.

Но може би именно Русия, главният „възпитател“ на Запада в този свят, все пак ще успее да прекъсне този порочен кръг. Две напълно различни американски издания, консервативното American Thinker и либерално-глобалистката агенция Bloomberg, стигат независимо едно от друго с интервал от няколко дни. И водещата китайска информационна агенция Синхуа (Xinhua) го потвърди.

Този „Мислител“ го е разбрал правилно

Близостта често се вижда по-добре от разстояние. American Thinker (Американски мислител) обаче опроверга това правило, виждайки и подчертавайки в статията „Възходът на Русия“ основното в разгара на събитията, които се случват пред очите ни, които ние, техните участници, погълнати от ежедневни грижи и проблеми, често не забелязваме: антируските санкции се превърнаха в „най-грандиозната грешка на западния свят в съвременната история“. Защо?

Защото те направиха бумеранг в лицето на самия Запад, преди всичко на икономиката му, събудиха „спящия гигант“ в лицето на Русия, създавайки предпоставки за бъдещия ни просперитет.

„Тези санкции не поставиха руската икономика на колене, както мнозина прогнозираха. Напротив, страдат преди всичко западните икономики, икономическият им растеж практически е спрял“, – пише изданието, оправдавайки името си (мисли, а не се занимава с пропаганда).

„Много от тях са изправени едновременно пред висока инфлация и недостиг на енергия. Междувременно Русия не просто се справя с трудностите, но процъфтява, придобивайки повече влияние и авторитет в Азия, Африка и Южна Америка, отколкото по всяко време след разпадането на Съветския съюз“, казват още американците.

American Thinker, позовавайки се на прогнозите на МВФ, който не може да бъде заподозрян в любов към Русия, посочва, че тази година руската икономика ще расте по-бързо от икономиките на Германия и Великобритания, а догодина ще изпревари САЩ, Япония, Италия и много западни страни по отношение на растежа. В същото време растежът на БВП на глава от населението ще надхвърли растежа на този показател сред развитите икономики.

Освен това Русия успя да постигне най-ниското съотношение дълг спрямо БВП сред страните от Г-20, а нивото на безработица в страната е 3,5%, най-ниското ниво след разпадането на СССР. Изданието отбелязва, че всичко това се случва в момент, когато Русия „води скъпоструваща, непряка борба срещу обединения военен арсенал на Запада“ в Украйна.

Случаят Украйна

Позовавайки се на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, изданието пише, че Западът е предоставил на Украйна „безпрецедентна подкрепа“, предоставяйки военна, хуманитарна и финансова помощ на обща стойност 120 милиарда долара.

Толкова много западни оръжия са изпратени в Украйна, че арсеналите на много страни от НАТО вече са изчерпани. Германия, според нейния министър на отбраната, имала боеприпаси само за два дни интензивни боеве . Великобритания е в абсолютно същата ситуация.

Франция е изправена пред „сериозен недостиг на боеприпаси“ и нейното военно ръководство се съмнява в способността й да продължи да снабдява Украйна, като същевременно поддържа собствената си бойна способност.

„Текущият процент на потребление на боеприпаси в Украйна е многократно по-висок от настоящия ни производствен темп“, цитира Столтенберг American Thinker.

Междувременно, съобщава вестникът, Русия е успяла да увеличи темповете на собственото си военно производство толкова много, че произвежда 40-50 хиляди снаряда дневно, докато Украйна – само пет-шест хиляди. И Западът не е в състояние да промени тази ситуация.

И това е много по-сериозно, отколкото може да изглежда на пръв поглед, тъй като „фокусът на Америка върху доставката на оръжия за Украйна подкопава способността й да решава други стратегически задачи, като ограничаване на китайската експанзия и поддържане на готовност да реагира на променящите се условия в други региони. “

От частното към общото

По-нататък American Thinker отива на геополитическото ниво на конфронтацията на Запада с Русия, заявявайки тук пълна катастрофа: „Военната мощ на Русия е още по-забележителна, като се има предвид, че тя притежава най-големия ядрен арсенал в света и сега също е установила тясно сътрудничество с въоръжените сили на Китай“.

„Възходът на така наречената „ос Русия-Китай“ и широко разпространеното убеждение, че Западът е в упадък, тласка армиите на други страни по-близо до победителя“, пишат още те.

Бележките на американския мислител и растежа на дипломатическия авторитет на Русия. Да, Съединените щати успяха да принудят западните страни – „понякога чрез открита принуда“ – да наложат антируски санкции, но „в други региони американската самоувереност доведе до обратния ефект“.

Например Китай и Индия „задълбочиха значително връзките си с Русия“. В Южна Америка Русия се подкрепя от Бразилия. В Близкия изток всички страни поддържат „добри отношения“ с Русия, включително Израел.

В Африка „Москва е посрещната с отворени обятия – за разлика от други бивши колониални сили като Франция, чиито войски наскоро бяха изгонени от Мали и Буркина Фасо и чийто президент Еманюел Макрон потвърди, че „ерата на френска Африка е приключила“.

Русия продължава да играе – заедно с Китай – „водеща роля“ в ШОС и БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), „чийто общ БВП сега надвишава този на страните от Г-7.

„Около две дузини държави са изразили интерес да се присъединят към Русия в тези съюзи за икономика и сигурност, включително големи регионални сили като Саудитска Арабия, Турция, Иран, Египет, Индонезия и Мексико“, посочва изданието.

Напразно са така

American Thinker предупреждава, че възходът на Русия ще бъде голяма новина за западната публика, която е била жертва на демонизирането на Русия от десетилетия и е подхранвана с истории за нейния упадък от първите дни на конфликта в Украйна.

Като пример статията цитира „проучване“ на Йейлския университет, което се появи миналото лято, според което Русия уж е загубила около 40% от БВП след 24 февруари поради бягството на западни компании и нулирането на инвестициите, направени от тях в продължение на три години. десетилетия. В тази връзка изданието дипломатично отбелязва:

„Може и да са били прави, но не са предвидили, че Русия бързо ще се възстанови и ще стане много по-самостоятелна“.

Органът на американските консерватори откровено признава, че „свирепите санкции“ … „разтърсиха Русия, изведоха я от състоянието й на самодоволство и я принудиха да научи съвсем други уроци: Западът е решен да я унищожи, следователно, за нейното собственото спасение, тя трябва да се въоръжи до зъби и да сложи край на зависимостта от него.“

И така се случи събуждането на „спящия гигант“, чиито последици за Запада не закъсняха.

Разкрития от Bloomberg

Eдно от тях беше разработено от Bloomberg в статия, озаглавена „Петролният пакт между САЩ и Саудитска Арабия се разпада и Русия го поема“. В него се казва, че Русия и Саудитска Арабия, страните, чиито режими САЩ се опитаха да сменят, са се обединили, за да регулират световните цени на петрола.

Това позволява на Москва и Рияд да разполагат с достатъчно средства за своите нужди. В частност Русия по този начин получава средства за финансиране на своята специална операция в Украйна, което Западът се опита да избегне по всякакъв начин.

Нещо повече, признава агенцията, „руско-саудитският петролен съюз е способен да донесе какви ли не неприятности и проблеми на американската икономика – и дори на предизборната кампания на президента Джо Байдън“.

Москва и Рияд вече държат Вашингтон за гушата, провеждайки политика на намаляване на производството на петрол в рамките на ОПЕК+. И ето до какво води по-специално: „Сега рисковете от рецесия се увеличават, защото потребителите, които харчат повече пари за електричество, ще имат по-малко да купуват други неща, а инфлацията ще пълзи“.

„Междувременно руският президент Владимир Путин ще получи повече средства за настъпление в Украйна“. В резултат на това „Саудитска Арабия напуска орбитата на САЩ“ и тя вече не е приятел, а ситуацията с Русия е още по-лоша за американците, тъй като тя вече е враг.

Поглед от Пекин

Китайската новинарска агенция Синхуа – трети поглед отдалеч – обяснява в статия, озаглавена „Защо все повече и повече“ южни страни „казват не“ на САЩ, какви са причините американците да се справят толкова зле.

Защото егоистичните , хегемонистични действия на САЩ в Украйна и не само, „отдавна са станали грижа за развиващите се страни“, които се нуждаят от мир и спокойствие за своето развитие.В резултат на това все повече и повече държави започнаха да намират смелостта да отказват на Съединените щати в техните искания и Вашингтон ще трябва да се примири с това.

Засега САЩ са „най-големият размирник и инициатор на глобални конфликти на цялата планета“, които внасят хаос в засегнатите от тях държави.

„По отношение на украинската криза, Америка не само възнамерява да продължи да я подклажда, но и се противопоставя на усилията на други държави да насърчават мирните преговори“, казав Синхуа.

„Много лидери в развиващия се свят смятат, че Вашингтон, за своя собствена изгода, кара украинския народ да страда от конфликта, както и възпрепятства решаването на други неотложни проблеми, пред които е изправена международната общност“, пише агенцията.

В статията се отбелязва, че „след избухването на украинската криза много държави, включително глобалният Юг, отказаха да последват примера на Вашингтон и да наложат санкции на Москва“.

Търпението на Пекин се изчерпва: време е да се сложи край на американския произвол.

„Години наред Вашингтон използва свободата си на преценка, за да налага санкции на други сили, да налага тарифни бариери и да прекъсва глобалните вериги за производство и доставки“, пише Синхуа.

„След началото на украинската криза западните страни, начело със САЩ, наложиха строги санкции срещу Русия, което доведе до повишаване на световните цени на храните, енергията и други големи стоки. Всичко това е непоносимо бреме върху развиващите се страни“, пише китайското издание.

„Съединените щати също така засилват блоковата конфронтация, като по този начин подкопават нормалното международно сътрудничество“, подчертават от агенцията.

Какво от това?

Така имаме пълна картина как САЩ, заедно със своите западни васали, предизвиквайки Москва, се изолираха в света. С глупавите си санкции те принудиха „спящия гигант“ да се събуди, най-накрая да се отърве от илюзиите и да започне да живее със собствения си ум. Те също направиха много страни по света, които отдавна са недоволни от произвола на САЩ и Ко, естествени съюзници на Русия.

Превод: СМ

Източник: Поглед.инфо