Американският посланик: България трябва да поддържа своите отношения с Русия

Посланикът на САЩ Ерик Рубин

Американският посланик Ерик Рубин в интервю по БТВ каза, че България има дълбоки исторически връзки с Русия и трябва да си поддържаме отношенията с нея. Той още добави, че не било вярно, след като сме членове на НАТО и ЕС, да не може да си поддържаме отношенията с Русия.

„България трябва да поддържа своите отношения с Русия. Русия е най-голямата държава в света, не е далеч от България, имате дълбоки исторически връзки. Представата, че не могат да се поддържат отношения с Русия, е нелепа.“, каза пред БТВ посланикът на САЩ в България Ерик Рубин.

След тези думи на посланик Ерик Рубин възниканаха много коментари и анализи, какво е искал да каже с тях. Според някои това е чисто лицемерие, но според други е демонстрация на стратегическо отдръпване на САЩ от България. Въпросът е дали наистина тези негови думи може да се тълкуват така?

Дали САЩ вдигнаха ръце от България?

Самото изказване на Ерик Рубин е дипломатически изпипано, но в него се загатва, че САЩ не са в състояние да се справят с русофилството в България. По неофициални данни над 75% от българското население се водят за русофили и хора с положителни нагласи към Русия. При това положение САЩ избират тактиката, вместо да се изправят срещу мнозинството, да го признаят. Това разбира се съвсем не значи, че те биха се съобразили с мнозинството, в случая с русофилите. Тяхната политика е, като българската поговорка „кучетата си лаят, керванът си върви“.

Де факто те ни казват, че няма никакъв проблем да има толкова много русофили в България, които да обичат Русия, но страната ни е член на Европейския съюз и НАТО, което значи, че ще се съобразява с тях, а не с волята на мнозинството.

В същото време посланик Ерик Рубин се обърка, понеже каза, че членството ни в Европейския съюз и НАТО били наш демократичен избор. „България е член на Европейския съюз и НАТО и това е демократичният избор на българския народ“, допълни Ерик Рубин.

Това обаче не е така, понеже демократичният избор в своята си същност дава правото на избор, а при нас такъв нямаше. Ние влязохме в НАТО и ЕС, без да е имало никакво допитване до народа, а камо ли да е имало референдум. Затова влизането ни беше изцяло недемократично и авторитарно.

Американският посланик Ерик Рубин даде ясно да се разбере, че САЩ не са се отказали от България и влагат големи инвестиции в нея.

„През последните три години над един милиард лева са влезли в България като директни американски инвестиции в сферите на земеделието, електрониката, високи технологии, развойната дейност от големи американски компании“, изтъкна той.

Това, което е най-учудващото за посланик Ерик Рубин е, че той си затвори очите за огромната корупция на ГЕРБ. Сравни безобразията на ГЕРБ с тези, които са в Ню Йорк, но поясни, че там виновните са вкарани в затвора.

„Във всяка страна има корупция. В моята държава също, а в моя роден щат Ню Йорк двама от най-високопоставените служители на федералното правителство се намират в затвора заради корупция. Въпросът е как се борим с корупцията. Мисля, че в България има напредък, законодателството се развива.“, посочи Ерик Рубин.

Въпросът е обаче, какво законодателство се развива? Пишат се редица идиотски закони, които усложняват още повече нещата в България и в крайна сметка тези закони важат само за обикновените хора, а олигарсите и депутати са недосегаеми. Ако това се води за напредък, то посланик Ерик Рубин би трябвало да отиде на очен лекар и да си сложи очила с по-добър диоптър.