Американският посланик за Ф-16: Не е имало абсолютно никакъв натиск от наша страна. Това е най-добрият самолет в света

Посланикът на САЩ Ерик Рубин

Според нас е добра идея правителствета да преговарят за тази сделка. Това не е обикновена търговска трансакция.

Това е стратегическо решение, с което се модернизира българската армия, нещо, което ние в САЩ подкрепяме.

Това каза пред камерата на БТВ американският посланик у нас Ерик Рубин. Той коментира темата за преговорите за нови изтребители F-16, както и изказванията на президента Румен Радев по решението за избора на самолета.

„Никога не е имало някакъв натиск от американска страна. Това е суверенно решение на България. България е наш партньор и съюзник. Ние сме прозрачни и открити. Спазвали сме всяка една буква на закона. Вярваме, че България заслужава най-добрия самолет в света, а това е F-16. Никога не е имало лобизъм. Насърчавали сме България да модернизира армията си, но никога не е имало натиск. Това беше гласуване на българския парламент“, категоричен беше Рубин.

„F-16 Блок 70 е изцяло нов и обновен самолет. Това е причината да не го виждате да лети все още. Това е най-добрият самолет в света. В момента се завършва поточната линия в Южна Каролина и F-16 Блок 70 ще започне да се произвежда. Освен България този самолет е поръчан още от Словакия и редица други държави“, разкри американският посланик.

„Много ясно сме заявили, че цената ще отговаря на нуждите, изискванията на България и нейните възможности. В цената се включва всичко – въоръжение, обучение, инфраструктура. Много се надяваме решението на парламента за провеждане на преговори да завърши успешно с договор. България има славна традиция в авиацията. Вашите военновъздушни сили заслужават да имат най-добрите самолети. Всички ваши съседни държави, които са членки на НАТО, притежават F-16 и това ще спомогне да извършвате заедно учения и тренировки. Българското правителство ще реши кой да преговаря с нас. Аз съм американски посланик и не искам да коментирам темата за предстоящите избори в България. Искам да повторя, че вашите военновъздушни сили заслужават най-доброто“, завърши посланик Рубин.

Източник: Епицентър.бг