Американското разузнаване има информация, че Русия ще изфабрикува претекст за нахлуване в Украйна

САЩ разполагат с информация, според която Русия готви операция в Източна Украйна в опит да създаде претекст за инвазия.

Това е заявил висш представител на американските власти пред CNN в петък.

По думите му разузнаването на САЩ има доказателства, че руски агенти, обучени в използването на експлозиви, ще извършат саботажи срещу собствените сили на Русия.

Твърдението последва друго такова от украинското министерство на отбраната в петък, в което се казва, че руските специални служби подготвят провокации срещу руските сили с намерението после да обвинят Украйна за тях. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан намекна за сведенията по време на брифинг с репортери в четвъртък.

„Нашето разузнаване има информация, че Русия подготвя почвата, за да изфабрикува претекст за инвазия. Вече видяхме този метод през 2014 г.“, заяви Съливан.

Служителят, говорил пред CNN, пък казва, че според администрацията на президента Джо Байдън Русия се готви за нахлуване в Украйна, което ще доведе до „широкомащабни нарушения на човешките права и военни престъпления, ако дипломацията не успее да постигне целите си“.

„Руските военни планират да стартират тези дейности няколко седмици преди военното нахлуване, което може да започне между средата на януари и средата на февруари“, допълва той.

САЩ също така смятат, че е започнала обработка на руското обществено мнение за интервенцията, като в социалните мрежи ежедневно се появяват хиляди постове с твърдения за нарушения на правата на човека в Украйна и войнственост от страна на украинските лидери.

Източник: Факти.бг