Американското разузнаване: Путин е повлиял на изборите в САЩ с пропаганда, дезинформация и фалшиви новини

Руският президент Владимир Путин е оказал влияние на президентските избори в САЩ и се е опитал да подкопае общественото доверие в американската демокрация.

Това се казва в официален декласифициран документ разработен от ФБР, ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ , съобщават СиЕнЕн (CNN) и Ройтерс.

В документа се посочва, че руският президент е оказал влияние на изборите, използвайки класическа пропаганда, дезинформация и фалшиви новини, като средство за подкопаването на общественото доверие в американската демокрация. Неговата цел е била да дискредитира и да навреди на президентската кампания на Хилъри Клинтън, което да осуети нейното избиране за президент. В заключението на документа се казва, че Владимир Путин целенасочено е подпомогнал избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Американското разузнаване е разкрило, че руското разузнаване е използвало посредници, като сайтовете: Уикилийкс (Wikileaks), ДиСи Лийкс (DC Leaks) и др. с цел разпространяването на имейлите на Националния комитет на Демократическата партия и на високопоставени представители на демократите.

С резултатите от разследването ще бъде запознат днес и Доналд Тръмп. Той отрича „хакерските атаки“ да са повлияли на изборите за президент на САЩ, но се обяви за вземането на спешни мерки срещу хакерите.