Американското разузнаване: Путин може да се намеси отново в избори в САЩ

Руският президент Владимир Путин може да използва подкрепата на САЩ за Украйна като основание за нова кампания за намеса в американската политика.

Това прогнозират представители на американското разузнаване, предаде Асошиейтед прес.

По думите им тепърва ще трябва да откриват доказателства, че Путин е разпоредил мерки като тези, предприети от Русия на последните два избора за президент, за да подкрепи бившия държавен глава Доналд Тръмп.

Няколко души, запознати с въпроса, казаха, че остава неясно кои кандидати може да се опита да подкрепи Русия следващия път.

Тръмп многократно е отправял нападки към служители на американското разузнаване и е твърдял, че разследванията за руска намеса в неговите предизборни кампании са политически вендети. В Украйна и на други места Русия е била обвинявана, че е опитва да разпространява дезинформация, че усилва прокремълските гласове на Запад и че използва кибератаки, за да пречи на правителствата, предава БТА.

Висши служители в американското разузнаване още работят върху планове за създаване на нов Център за противодействие на чуждестранно зловредно влияние (Foreign Malign Influence Center), за което има разрешение от Конгреса. Този център ще се съсредоточи върху кампании за чуждестранно влияние от Русия, Китай и други противници на САЩ.

Източник: Фрог нюз