Андрей Райчев: Кабинетът „Борисов“ 3 е много по-добър от предишните

Добър международен имидж и стабилна икономика.

Придружени обаче със слаба социална политика, комбинирана с липса на решителни реформи.

Така описват първата година от мандата на кабинета „Борисов“ 3 пред Нова телевизия политолози и социолози.

Андрей Райчев, Антоанета Христова и Михаил Константинов прогнозираха, че правителството вероятно ще изкара пълния си мандат. Според тях това се дължи както на приличното качество на управлението, така и в разпокъсаността на неговата опозиция.

Все пак експертите не изключват да се надигне социално недоволство, или предстоящите догодина избори за европейски парламент да пренаредят политическия пъзел.

„Сегашният кабинет на Борисов е много по-добър като качествен състав от „Борисов 1“ и „Борисов 2“, заяви за „Здравей, България“ социологът Андрей Райчев.

„Има обективни оценки, които вече се получиха. Включително оценка на българския народ, който написа добър 3,71. Освен това през 11-те последни избора ГЕРБ е спечелил всички без един. ГЕРБ продължава да води с 24 на 20 пункта спрямо БСП“, коментира математикът проф. Михаил Константинов.

„3,71 не е никак лоша оценка. „Добър“ пишем, когато искаме нещата още да се подобрят. И „добър“ пишем на добрите ученици и студенти, ако питате мен“, коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Той изпъква пред останалите правителства преди него с ярка международна дейност и ни кара да се чувстваме относително горди, че нещо правим и все повече сме някакъв фактор, усещаме се като фактор в нашата балканска и европейска страна“, допълни тя.

Райчев припомни: „Борисов взе властта в много неизгодна обстановка през 2008-а година, когато удари кризата. Просто беше малшанс. Тогава му се падна черната вода. Сега му се падна златната вода. По много причини България върви нагоре. Вятърът духа в платната на правителството“.

Източник: Епицентър.бг