Ангела Меркел: Европа на различни скорости е необходимост

Кошмарът за България от Европа на две скорости е вече факт! Лидерите на „Голямата четворка“ – Франция, Германия, Италия и Испания се срещнаха във Версай, където обсъдиха бъдещето на Европейския съюз.

Тяхното заключение е, че Европа трябва да се развива на различни скорости, като това трябва да засегне редица области: обща отбрана, защита на външните граници, регулиране на миграционния проблем, фискална и валутна политика.

„Трябва да имаме куража някои страни да вървят напред, ако не всички членки искат да го направят. Европа на различни скорости е необходимост, в противен случай ще закъсаме. Съюзът винаги трябва да е отворен, никой няма да бъде изключен, но не всеки трябва да бъде насилван да участва във всеки проект”, обяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от БЛИЦ.

От друга страна френският президент Франсоа Оланд поясни, че ЕС на различни скорости означава по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.