Ангелкова се похвали: Българите туристи у нас компенсират спада на чужденците

С 15% са се увеличили нощувките на българи у нас в сравнение с миналата година.

Ръст се наблюдава и при чужденците, които идват в България с цел културно-исторически туризъм, каза във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя посочи, че развитието именно на културно-историческия туризъм е ключово за превръщането на България в целогодишна дестинация, съобщава „Канал 3“.

„За т.г. от януари до юли международните туристи са над 5.1 милиона, като от тях около 25% са декларирали, че са посетили страната с цел културно-истолически туризъм или комбинирано – морски и летен туризъм с културно-исторически, нещо на което ние изключително много наблягаме, за да можем да предлагаме много повече разнообразие“, каза Ангелкова.

Тя подчерта, че културата и историята, които има нашата страна, са ключов фактор особено за Велико Търново. Градът е изключително популярна дестинация както за българи, така и за чужди туристи. Той неотменно присъства в маршрутите на круизните туристи по Дунав. „Това може да подпомогне туризма да се превърне в движещ фактор за българската икономика. Затова и нашите усилия са насочени към промотиране на този тип туризъм и насочване на вниманието към него“, коментира Ангелкова.

Тя допълни, че все повече българи предпочитат да посещават вътрешността на страната, като са водени основно от идеята да разгледат историческите забележителности или малко познати места. „Всъщност т.г. ръстът на нощувките, реализирани от българи, компенсира спадът, който наблюдаваме в реализираните нощувки от чужденци“, обясни министърът.

За изминалия сезон над 10 700 сезонни работника основно от Украйна и Молдова са били наети в нашите курорти, за да компенсират липсата на кадри в бранша.

Източник: Petel.bg, Канал 3