Ангелов: До края на 2021 г. очаквам да ваксинираме 70% от българите

Здравният министър Костадин Ангелов очаква до края на идната 2021 година да бъдат имунизирани 70% от българските граждани

„Кампанията по ваксинирането започва от хората на първа линия – медиците, след което ще се премине към потребителите на старческите домове.

Очаквам до края на годината да приключим с ваксинационната акция и да обхванем 70% от българското общество. Обнадежден съм, защото броят на хората, които желаят да се ваксинират, се увеличава. Това означава, че разумът надделява пред емоциите и страхът отстъпва пред доверието“, заяви в предаването „120 минути“ по БТВ министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Той припомни, че през януари 2021 г. България очаква доставки по график до достигане на 62 500 ваксини. Ангелово обеща, че достъп до ваксинация ще има за всеки, пожелал да се ваксинира. И заяви, че поставянето на ваксината е абсолютно доброволно и безплатно, предаде actualno.com.

Костадин Ангелов съобщи, че след като тази сутрин той стана първият ваксиниран българин, се чувства изключително добре и нищо не се е променило за изминалите часове. „Всичко зависи от индивидуалната чувствителност и готовност на имунната система на човек да се справи с имуногена, който се влива в организма. Всеки от имунизираните пациенти трябва да следят промеините в здравословното си състояние – температура, общо усещане, както да се наблюдава и мястото на ваксинацията. Здравният министър съобщи, че противогрипната ваксина и тази, срещу COVID-19, са абсолютно съвместими и могат да бъдат поставени и двете. А за пациентите, които са преболедували коронавируса, трябва да изчакат няколко месеца след оздравяването, преди да се ваксинират.

Накрая Костадин Ангелов благодари на медиите за отразяването на събитието, както и на църквата за оказаната подкрепа и „протегнатата ръка“. „2021 г. ще бъде година на надеждата. Искам българските граждани да бъдат убедени, че аз, като министър, ще вложа цялата си сила и енергия, за да бъде направено най-доброто за всеки един човек. Не държа да бъда харесван или одобряван. Искам да съм полезен на българите и ще дам всичко от себе си, за да постигна това.